Arrangementer

02/2020
Sted
Info
03. feb.
Sig det med sex!
Vis

Sex er så meget mere end selve akten. Sex handler også om seksualitet, køn, samfundsnormer, idealer og fantasier. Tag med på en mental tidsrejse sammen med foredragsholder, Katrine Nielsen, når hun fortæller om almuens ægteskabelige samarbejde i 1600-tallet, det seksuelle og flirtende 1700-tal fyldt med udskejelser, det bornerte 1800-tal, hvor dyd og tildækning var i centrum, og i dag, hvor begreber som #metoo, transkønnethed, digitale krænkelser og 4.-bølge-feminisme fylder i mediebilledet. 


Til foredraget vil du opdage, at flirteri, udenomsægteskabelige affærer, kamp mod kønssygdomme og ligestilling mellem kønnene ikke er et nyt fænomen. Tværtimod er det noget, mennesket har bakset med i 400 år.


Praktisk

Sted: Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Dato og tid: 03. februar, 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 105 kr.

Øvrigt: Drikkevarer må ikke medbringes hjemmefra, men kan købes i museumsbutikken.

Bemærk: Køge Museum har ikke elevator.


Køb billet her: http://bit.ly/2S1jNSv

19. feb.
Overgangen til Holmegaard
Næstved Museum
Vis

I 2010 modtog Næstved Museum en usædvanlig gave, nemlig Holmegaard Glasværks Prøvesamling. Planlægningen af overdragelsen og de første tanker om registreringen var fyldt med glæde og forventning, men at modtage og gå i gang med at registrere en samling på mere end 30.000 glas det har intet dansk museum prøvet før. 


Da samlingen først var i hus, meldte hverdagen sig med praktiske og logistiske udfordringer, frivillige, socialt samvær og en arbejdsindsats, der begyndte i januar 2011, og som har taget noget længere end forventet. Et par år er snart blevet til 10, og arbejdet er endnu ikke afsluttet. Nu venter udstillinger på det nye Holmegaard Værk, hvor glasværkets Prøvesamling indgår i udstillingerne. Alt dette og meget mere vil leder af registreringen, museumsinspektør, Susanne Outzen, fortælle om til dette unikke indblik i arbejdet bag om museet.


Praktisk

Sted: Næstved Museum, Ringstedgade 4, 4700 Næstved

Dato og tid: 19. februar, 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 75 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 85 kr.

Øvrigt: Drikkevarer må ikke medbringes hjemmefra, men kan købes i museumsbutikken.

Bemærk: Næstved Museum har ikke elevator


Køb billet her: http://bit.ly/2S2xrVe
03/2020
Sted
Info
16. mar.
Pomp og pragt i middelalderen
Danmarks Borgcenter
Vis

Mennesket har alle dage brugt pomp og pragt i form af smykker, særlige beklædninger og dyre genstande som statussymboler til at skabe særlig opmærksomhed mod sig selv – og middelalderen var ingen undtagelse. Dette kommer særligt til syne i Vordingborg, hvor der er fundet mange eksempler på, hvordan mennesker med forskellige typer af pomp og pragt har iscenesat sig selv og vist deres samfundsstatus.


Til foredraget ”Pomp og pragt i middelalderen” tager faglig leder af Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, med på en tur tilbage i middelalderens smykkeskrin. Her vil der blive taget udgangspunkt i de smukke genstande, der er fundet på borgterrænet og udfolde den middelalderlige luksuskultur i Danmark på fornemmeste vis.


Praktisk

Sted: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Dato og tid: 16. marts, 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 105 kr.

Øvrigt: Drikkevarer må ikke medbringes hjemmefra, men kan købes i museumsbutikken.


Køb billet her: http://bit.ly/35y42X8

19. mar.
Foredrag: Vraget fra Sdr. Havn
Køge Museum
Vis

Vraget ved Sdr. Havn


Vi spoler tiden tilbage til 1500-tallet. Her, i anden halvdel af årtiet, forliste et fragtskib lidt syd for indsejlingen til Køge Havn. Skibet blev hurtigt dækket af sand, og med skibet ude af syne, glemte man alt om det indtil sommeren 2018, hvor arkæologer fra Museum Sydøstdanmark pludselig stødte på noget mærkværdigt i forbindelse med udgravningerne af et større boligbyggeri på havnen – og med ét så skibet igen dagens lys.

 

Med opdagelsen af det forliste skib, fulgte en lang proces med udgravning og dokumentation. Her blev det meste af vinteren blandt andet brugt på at 3D-dokumentere de mange stykker tømmer, som skibet bestod af.

 

Til foredraget ”Vraget fra Sdr. Havn” kan du høre hele historien om udgravningen af skibet og de seneste resultater af undersøgelserne. Du vil ligeledes høre historier om andre vrag fra havnen og Køge Bugt.

 

Praktisk

Sted: Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Tid: 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 105 kr.

Øvrigt: Drikkevarer må ikke medbringes hjemmefra, men kan købes i museumsbutikken.

Bemærk: Køge Museum har ikke elevator


Køb billet her: http://bit.ly/2sweGPw

04/2020
Sted
Info
19. apr.
Forskningens Døgn: Aktuel borgforskning
Mødested: Kornerups Rådhus
Vis

Danmarks Borgcenter er absolut førende inden for dansk borgforskning. I anledning af Forskningens Døgn søndag d. 19. april sætter vi derfor fokus på netop dette emne på museet. Her vil faglig leder på Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, tage afsæt i Vordingborg Borg og fortælle om den aktuelle borgforskning på området, og hvordan arkæologiske teknologier har ændret- og udviklet sig siden de første udgravninger på Borgen for mere end 100 år siden. Du vil desuden få et indblik i de kommende års udgravninger for forskningsområder.


Foredraget starter på Kornerups Rådhus, der er beliggende på Algade 97, 4760 Vordingborg, hvorefter der vil være en kort rundvisning på Danmarks Borgcenter.


Praktisk

Sted: Kornerups Rådhus (Rådhussalen), Algade 97, 4760 Vordingborg

Dato og tid: 19. april, 14.30 – 16.00 (dørene åbner 14.00 og lukker 14.25)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: kun i forsalg


Køb billet her: http://bit.ly/2PNwrBy

05/2020
Sted
Info
10. maj.
Blomster-vandring: Sig det med blomster
Danmarks Borgcenter
Vis

Søndag d. 10. maj er det Mors Dag. Men hvad med at du i stedet for at give din mor den sædvanlige buket blomster, gav hende en buket fyldt med gode blomstrende historier i Botanisk Have i Vordingborg?


Til blomster-vandringen kan du give din mor en Mors Dags-gave hun aldrig glemmer. Her kan hun blive klogere på de middelalderlige planter, som stadig er til gavn den dag i dag. Hun kan også høre historien om kvinden Sarah, som grundlagde en privat nyttehave midt på det smukke borgterræn – og hvis pæretræer vi stadig nyder frugterne af i dag. Endelig kan du komme helt tæt på Borgens fredede gamle træer, som gemmer på et beskyttet dyreliv.


Med denne gave til din mor kan I få en skøn oplevelse samme – og minderne visner aldrig.


Praktisk

Mødested: Danmarks Borgcenter (foran museumsindgangen), Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Dato og tid: 10. maj, 13.00 – 14.00 (kom gerne 5 min. før)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: kun i forsalg


Køb billet her: http://bit.ly/2PvIfd5

06/2020
Sted
Info
03. jun.
Outdoor-foredrag på Vikingeborgen: Borgring som symbolpolitik i vikingetiden
Vis

Borgring – og de øvrige ringborge rundt om i landet – opfattes ofte som knyttet til militæret; som kaserne for vikingernes mandskaber. Og der er da heller ingen tvivl om, at borgene har kunnet fungere som forsvarsbastioner. Men hvad hvis vi fortalte dig, at det måske ikke er hele sandheden bag de geometriske bygningsværker? Hvad hvis der lå en anden forklaring bag deres tilblivelse? Hvad hvis borgene i højere grad skal ses som symbolpolitik i vikingetiden?


Med udgravningerne på Borgring mellem 2016 og 2018 åbnede der sig en række nye perspektiver på anvendelsen af vikingetidens ringborge. Til foredraget ”Borgring som symbolpolitik” kan du høre arkæolog og forskningsleder på Borgring, Jens Ulriksen, fremlægge nye analyser af Borgring og de øvrige ringborge og monumenter fra Harald Blåtands regeringstid. Analyser, der tyder på, at kongen mest af alt ønskede at understrege sin magt og nylige overgang til kristendommen gennem opførslen af let genkendelige bygværker i stor skala og med geometriske grundplaner, der blev placeret, hvor mange mennesker færdedes, og som kunne minde dem om, hvem der var konge.


Praktisk

Sted: Vikingeborgen Borgring, Ringstedvej 190, 4600 Køge

Dato og tid: 03. juni, 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 105 kr.


Bemærk: foredraget er et udendørs-foredrag. I tilfælde af dårligt vejr (regn/blæst) vil foredraget blive rykket ind i Borgrings container eller til Køge Museum på Nørregade 4, 4600 Køge. Vi kontakter alle billetkøbere senest 24 timer før foredrag, såfremt vi rykker lokation.


Øvrigt: Husk at tage tøj med til lejligheden


Køb billet her: http://bit.ly/36NTjYN 

05. jun.
Grundlovsvandring: med lov skal land bygges
Danmarks Borgcenter
Vis

5. juni fejrer vi Grundloven og demokratiet i Danmark. Men vidste du, at Vordingborg gennem historien har dannet centrum for flere skelsættende lovgivninger – og faktisk også dannelsen af det demokrati, vi kender i dag


Til grundlovs-vandringen ”Med lov skal land bygges” vil faglig leder på Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, tage dig med på en tur i Grundloven midt på det smukke borgterræn. Her vil du kunne høre om tilblivelsen af demokratiet og Vordingborgs udvikling i de rettigheder, vi har i dag


Praktisk

Mødested: Danmarks Borgcenter (foran museumsindgangen), Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Dato og tid: 05. juni, 15.00 – 16.00 (kom gerne 5 min. før)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: kun i forsalg


Køb billet her: http://bit.ly/34w70Kh

08/2020
Sted
Info
20. aug.
Outdoor-foredrag på Vikingeborgen: Død og begravet i vikingetiden
Vis

Vikingetidens gravskikke har vist sig at være mangfoldige. Der er både brandgrave og jordfæstegrave med ubrændte lig, gravhøje, grave under flad mark, stensætninger og skibsgrave. Men ikke nok med det; studier af vikingetidens begravelser tyder på, at ritualerne omkring en gravlæggelse kunne være langvarige og komplicerede. Der kunne være flere lig i samme grav, og der kunne være dele af lig i én grav. Gravgaverne kunne ligge ved den døde i bunden af graven eller i den jord, der undervejs i ritualerne blev fyldt i graven. Således er der ikke en fast formel på, hvordan man begravede i vikingetiden, men snarere et bredt udvalg af metoder hertil.


Til foredraget ”Død og begravet i vikingetiden” vil arkæolog og forskningsleder på Borgring, Jens Ulriksens, præsentere et udvalg af grave fra vikingetiden og forsøge at forklare, hvad der egentlig er foregået.


Praktisk

Sted: Vikingeborgen Borgring, Ringstedvej 190, 4600 Køge

Dato og tid: 20. august, 19.00 – 20.30 (dørene åbner 18.30 og lukker 18.55)

Pris i forsalg: 95 kr. (+billetgebyr)

Pris i døren: 105 kr.


Bemærk: foredraget er et udendørs-foredrag. I tilfælde af dårligt vejr (regn/blæst) vil foredraget blive rykket ind i Borgrings container eller til Køge Museum på Nørregade 4, 4600 Køge. Vi kontakter alle billetkøbere senest 24 timer før foredrag, såfremt vi rykker lokation.


Øvrigt: Husk at medbringe tøj med til lejligheden.


Køb billet her: http://bit.ly/2S0jOGf