Kong Asgers Etape 27,3 km

ETAPEN GÅR FRA BOGØ MØLLE TIL CAMPING MØNBROEN

Tæt på Fanefjord Kirke ligger en af Danmarks største langdysser, Grønsalen eller Grønjægers Høj fra Bondestenalderen fra 3.500 år f.Kr. . Højen indeholder tre gravkamre. Desværre er kun det ene intakt, de andre har været røvet af gravrøvere. Det intakte gravkammer ligger længst mod vest. Højen blev frivilligt fredet i 1831. Højen har navn efter sagnkongen Grøn, der var gift med Fane.

LOKALE ILDSJÆLE
Hårbøllehuset ligger i Hårbølle i den gamle brugs. Hårbøllehuset emmer kultur og liv. Det er Vestmøns samlingssted. Her er kunstudstillinger, sommercafé, koncerter og foredrag.

Kunsthal 44 er et internationalt udstillingssted i et ombygget bilværksted. Det er startet som et samarbejde mellem flere kunstnere, især aktører omkring FLUXUS-bevægelsen. Kendte kunstnere som Bjørn Nørgaard og Ursula Reuter Christiansen er i blandt. Her er fine kunstudstillinger af høj international kvalitet. Et besøg værd.

DAMME - ASKEBY
Damme – Askeby, er en af Danmarks længste landsbyer. En rækkelandsby. Huse og gårde ligger side om side på en to kilometers strækning. Hvis Vollerup regnes med, så bliver det mere end tre kilometer. Mange huse og bygninger har nu fået en anden funktion, men bærer stadig præg af, hvad de oprindelig er blevet brugt til. 

Her findes en købmand, en bager, et mejeri, en smedje, en skole, et frysehus, en kro, en biograf, restaurant, en frisør, en saftstation, en…. Se godt efter! På saftstationen blev saften presset ud af sukkerroerne og sendt ind til Stege Sukkerfabrik i rør. 

I nyere tid er dele af Damme blevet byfornyet. Det har bragt nyt liv i de gamle huse og i bybilledet.

PRÆSTEBJERG GRUSGRAV 
Det er spændende at undersøge forskellige typer huller i landskabet. Helt oplagt er de forskellige vandfyldte huller, søer, damme, gadekær og mergelgrave. Her er mulighed for at kigge på mange forskellige dyr og planter. Også de tørre huller fortæller deres historie, grusgrave, lergrave, mergelgrave, (mergel er en jordblanding bestående af ler, sand og kalk), kridtgrave og tørvegrave. De fortæller om, hvordan de forskellige naturresurser er blevet udnyttet.

Præstebjerg Grusgrav er et fint sted at besøge. Men lad være med at kravle op af siderne. Det kan være farligt. Gruset er aflejret af smeltevand fra isen, da istiden sluttede. Det kan tydeligt ses, hvordan gruset er afsat i lag med forskellig partikelstørrelse. Når strømhastigheden i smeltevandet aftager, bliver partiklerne aflejret. Stenene først, derefter grus og sand og til sidst det fine ler. Derved fremkommer fine velsorterede lag med forskellig kornstørrelse. Disse lag kan også ses i klinterne langs de mønske kyster.