Gravøl: Udgravninger på Højborgen // 16.06

Dato: 16. juni 2021

Tid: 15:00 - 15:45

Sted: Danmarks Borgcenter

Pris: 50 kr. (inkl fadøl)

Konceptet er simpelt: slå et smut forbi Danmarks Borgcenters smukke ruinterræn, og bliv klogere på de aktuelle udgravninger på højborgen med en fadøl i hinanden tre onsdage i løbet af juni.

Her - med fadøl i hånden og sol i øjnene - vil du høre udgravningsansvarlig og faglig leder på Danmarks Borgcenter, Nanna Holm, åbenhjertet fortælle om den nyeste og mest højaktuelle udvikling i udgravningerne på højborgen.

Undervejs vil du blandt andet høre, hvad der er fundet frem i mulden, og om det virkelig var Valdemar Den Store, der byggede den første borg i Vordingborg, som vi hidtil har antaget. Eller om det måske i virkeligheden var en af hans forfædre - måske en af de gamle vikinger.

Hvad svaret er og bliver, ved vi ikke. Men kom forbi til grav(e)øl og bliv klogere på, om Vordingborgs historie ændres og om den gamle fortælling om Valdemar Den Stores borg skal lægges i graven.

Udgravningerne på højborgen - Q&A med Nanna Holm

Hvor skal I grave?

Udgravningen foregår på højborgen, som er den firkantede indhegning, der ligger med udsigt over vandet, i de tre første uger af juni. Højborgen er det første sted, der bliver bygget borg. Og faktisk det eneste sted, der er borg, indtil Valdemar Atterdag bygger den store ringmur, der i dag er rundt om borgterrænet. Her lægges et snit i den første vold, hvor vi ved, at de ældste materialer fra den første borg er. Der har nemlig tidligere været gravet her, første gang i 1940'erne, og sidste gang for 15 år siden.

Hvorfor graver I et sted, hvor der har været gravet før?

Borgen er et fredet fortidsminde, og vi ødelægger noget, hver gang vi graver. Så længe vi kan få nye oplysninger fra tidligere gravninger, så gør vi det. Når vi når til et punkt, hvor det er nødvendigt at grave i jomfruelig jord for at kunne komme videre, gør vi det. Men jeg ved jo godt, at de om 50 år har en teknologi, der kan noget helt andet, end vi kan nu. Så vi vil helst ikke ødelægge noget, som de kan hente en hel masse viden fra i fremtiden. Og så er det et godt sted at grave, fordi vi ved, hvad der er. Vi ved, det er et sted, hvor vi kan få svar på nogle af de spørgsmål, vi har om borgens tidligste faser.

Hvad skal I grave efter?

Vi graver ned til der, hvor de ældste konstruktioner fra den første borg er. Vi vil gerne lave serier af kulstof 14-dateringer. Det kan afsløre, hvor gamle konstruktionerne er. Indtil nu er der kun lavet sporadiske dateringer – fx har vi fra det ældste kulturlag en fåreknogle, der er dateret til 900-tallet. Men det er bare en enkelt fåreknogle i et udsmidningslag, så hvad siger det os? Den kan jo være flyttet utroligt mange gange. Men hvis vi laver en hel række dateringer, kan vi få kronologien i lagene på plads. Det er matematisk statistik, vi er ude i: Hvis du laver én datering, har du kun en meget usikker faktor. Tidligere har det været meget dyrt at lave de her dateringer, så det har man ikke gjort i tilstrækkeligt omfang. Det kan vi nu.

Hvad tror I, at I finder ud af?

Vi vil se, hvor gammel borgen er – ud fra de ældste konstruktioner – og hvor gammel de forskellige dele er. På den måde håber vi at få mere af kronologien på plads. Var det Valdemar den Store, der byggede den første borg i træ? Eller byggede han først med teglsten? Og hvis han gjorde det, hvem byggede så den første borg? Som udgangspunkt regner vi ikke med at gøre epokegørende opdagelser. Men vi håber, at vi kan underbygge kronologien, så vi ved, at det er den rigtige historie, vi fortæller om borgen.

Hvorfor er det egentlig vigtigt?

Det er en del af et større projekt, som hedder 'Borgen i landskabet'. Den undersøger, hvordan borgene i området spillede sammen. For at komme videre med andre forskningsspørgsmål, må vi have de cool facts om Vordingborg på plads. Det er jo kongeborgen med en hel del andre borge rundt omkring, som små satellitter. Hvordan har de spillet sammen? Hvad er kronologien? Lige nu bygger vi fundamentet for at kunne forstå Sydsjællands udvikling i middelalderen, som er enormt meget præget af kronen.

Hvornår har I et resultat af, hvad I har fundet?

Det er svært at sige. Det vil jo være løbende, vi får analyseret de ting, vi finder. Og nogle gange kan noget, der falder på plads, afføde tusind nye spørgsmål. Så kom forbi til "gravøl" og bliv klogere på det allernyeste vi har fundet ud af.

Praktisk info
Adresse: Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Sted: Højborgen for enden af ruinterrænet (de store metalstolper indhegner området)
Dato & tid: 09. juni // 16. juni // 23. juni - alle dage 15.00 - 15.45 (cirka)
Pris: 50 kr. (inkl. 50cl fadøl fra Restaurant Borgen - kun udvalg i fadølsanlæg)*

Fremvis din billet i Restaurant Borgen for at få udleveret din fadøl. Fadøllen kan både nydes før, under og efter arrangementet. Bemærk dog at restauranten lukker klokken 16.00.

Arrangementet afholdes i overensstemmelse med gældende corona-restriktioner. Se sundhedsmyndighedernes anbefalinger på coronasmitte.dk. I tilfælde af aflysning vil alle billetkøbere blive informeret og få refunderet det fulde beløb på det kort, der i første omgang har betalt.