Guldgåsen 150 år

Dato: 21. oktober 2021

Sted: Danmarks Borgcenter

Hvad kan jeg opleve?

Besøg Danmarks Borgcenter, når vi fejrer Guldgåsens 150-års-fødselsdag. Der vil være gratis gåsebryst til de første 100 gæster, god musik ved Prins Jørgens Garde og glædesfyldte fødselsdagsaktiviteter for hele familien.

Torsdag den 21. oktober fejrer vi 150-års-dagen for opsættelsen af guldgåsen på det 36 meter høje Gåsetårn - og du er inviteret! Der vil være gratis gåsebryst til de første 100 gæster, god musik ved Prins Jørgens Garde og glædesfyldte fødselsdagsaktiviteter for hele familien. Du kan bl.a. komme med på rundvisning i de gamle ruiner og høre Borgens historier, gå på skattejagt i et forsøg på at finde Kong Valdemar Atterdags skjulte skat, og du kan deltage i guldæg-konkurrencen om et årskort til Museum Sydøstdanmark.

Vejledende program
10.00: Danmarks Borgcenter åbner & skattejagt og guldæg-konkurrence starter
10.30: Prins Jørgens Gardens Tamburkorps spiller gennem Algade op mod Gåsetårnet (cirkatidspunkt)
10.55: Prins Jørgens Gardens Tamburkorps ankommer til Gåsetårne (cirkatidspunkt)
11.00: Tale v/ Borgmester Mikael Smed (for foden af Gåsetårnet)
11.05: Tale v/ Direktør, Keld Møller Hansen, Museum Sydøstdanmark (for foden af Gåsetårnet)
11.10: Gratis gåsebryst til de første 100 personer
11.15: Prins Jørgens Gardens Tamburkorps spiller Gåsetårnet åbent
11.20: Gåsetårnet åbner
13.30: Omvisning: Borgens historier
16.00: Danmarks Borgcenter lukker & vindere af konkurrencer findes

I tilfælde af dårligt vejr rykker taler samt uddeling af gåsebryst indenfor på trappen i Danmarks Borgcenters udstillingsbygning. Det er ikke nødvendigt at betale særskilt entrébillet for at deltage i denne del af arrangementet, men ønsker man at blive i udstillingsbygningen efterfølgende skal der betales entré til museet.

Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Konkurrencevindere findes i de følgende dage, og vindere vil blive kontaktet direkte.

10.00 - 16.00: Gå på skattejagt i slotsruinerne
Guldgåsen har fløjet rundt over de gamle slotsruiner og gemt sine æg alle vegne. På hvert æg er der påskrevne bogstaver, som til sammen danner et kodeord, der afslører, hvor skatten er gemt. En skat, som Kong Valdemar Atterdag begravede på borgen, da den var hans hjem, og som guldgåsen fra sine 36 meters højde endnu er den eneste, som har spottet.

Deltagerne, der gennemfører jagten, får del i skatten i form af en præmie.

Hent dit skattekort i museumsbutikken - og så er du klar til jagt!

10.00 - 16.00: Guldæg-konkurrence
Gæt hvor mange gyldne æg guldgåsen har lagt i glasset og deltag i konkurrencen om et årskort til Museum Sydøstdanmark, der giver ubegrænset adgang til alle Museum Sydøstdanmarks attraktioner i et helt år!

13.30 - 14.30: Omvisning: Borgens historier
Kom med en tur i de gamle ruiner i Vordingborg sammen med den lokalkendte guide, Michael Wiberg, og bliv klogere på nogle af de mange, spændende historier, som borgen gemmer på. Undervejs på turen vil du blive meget klogere på Borgens 500-årige historie i aktiv borgtjeneste... og lidt om før og lidt om efter. Og hvad er det nu lige med den gås? Og hvor ligger Saras have? Hvor boede kongen? Og hvad havde venderne, esterne og svenskerne med borgen i Vordingborg at gøre?

Omvisningen er, i anledning af guldgåsens fødselsdag, gratis at komme med på og uden forhåndstilmelding. Vi forbeholder os dog retten til at tage et begrænset antal deltagere med efter først-til-mølle-princippet.

Tid og mødested: Kl. 13:30, foran indgangen til Danmarks Borgcenter (kom gerne i god tid)

Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Dato og tid: 21. oktober 2021, 10.00 - 16.00

Arrangementet er gratis og uden forhåndstilmelding. Dog skal der betales særskilt museumsentré, såfremt man ønsker at besøge Gåsetårnet og udstillingsbygningen på Danmark Borgcenter.

Nyd jeres frokost på Restaurant Borgen, der ligger placeret i den fredede gule mandskabsbygning i den sidste tilbageværende rest af Prins Jørgens palæ – opført på borgpladsen i 1673.

Husk i på dagen også kan købe entré til Danmarks Borgcenter og komme inden for i en smuk, spændende og beundringsværdig verden fuld af borge, konger og magt.