Teater: Da Dannebrog Dalede - Premiere

Dato: 15. juni 2021

Sted: Danmarks Borgcenter

Pris: 65 - 75 kr.

Vi spoler tiden tilbage til året 1219. Her – midt i kampens hede på slagmarken i Lyndanise i det nuværende Tallinn, Estland – faldt Dannebrog efter sigende ned fra himlen og hjalp den daværende konge af Danmark og Vordingborg, Valdemar Sejr, til at vinde slaget over esterne og gå derfra som sejrsherre.

I anledning af Valdemars dag d. 15. juni inviterer Danmarks Borgcenter i samarbejde med Teatret Aspendos til teaterforestillingen ’Da Dannebrog Dalede’ på museets smukke ruinterræn.

Om forestillingen

’Da Dannebrog Dalede’ er en humoristisk forestilling om den danske roligan, Harald, der elsker at gå til fodboldlandskamp, men som nogle gange undrer sig over de ting, der bliver råbt på lægterne – til trods for at han selv råber med.

For selvom han undres, nyder han fællesskabet. Han svinger med stolthed sit dannebrog, når de danske helte løber på banen og han synger højlydt med på nationalsangen. Og sådan har det været siden Harald var dreng. For i Haralds familie har man altid dyrket de danske helte.

Til forestillingen fortæller Harald om sin fjerne forfader Erik, som ligesom ham selv også har set sine danske helte helt tæt på tilbage i det herrens år 1219. Dengang var Erik en ung mand med et brændende ønske om at komme på korstog med landets stærkeste riddere – noget der ellers var helt umuligt i middelalderens Danmark, hvis man som Erik kom fra fattige kår.

Stik imod alle odds lykkes det alligevel Erik at tilkæmpe sig en plads som væbner for en af kongens mest betroede og erfarne riddere, og komme med den daværende Kong Valdemar på korstog til Estland.

Harald har hørt historien gennem hele sit liv, men alligevel undrer han sig over mange ting i fortællingen. For hvorfor kan man finde på at gå i krig for at få nogle til at skifte tro, når man i virkeligheden kan tro lige, hvad man vil? For man må da tro lige, hvad man vil – må man ikke? Men bliver man mere dansk, hvis man tror på Gud? Og hvorfor er der flere religioner, hvis der kun er én Gud?

… Og kan det virkelig passe at flaget faldt ned fra himlen? Og var det overhovedet en dansk hær, der kæmpede i Estland, når den var fyldt med både tyskere, nordmænd og svenskere? Og hvad ville der ske, hvis man gjorde det samme med fodboldlandsholdet?

… Og hvorfor er Kong Valdemar og hans riddere gået over i historien som helte, når Erik oplevede dem som fordrukne mænd, der blev overlistet og kun vandt, fordi de fik hjælp udefra? Og er der nogle sandheder, som blev glemt dengang i middelalderen?

’Da Dannebrog Dalede’ er en historisk forestilling om Dannebrog, der sætter spørgsmålstegn til, hvad dervirkelig skete dengang. Det er et stykke, der holder sig tro til historiske fakta og oprindelige sagn, men også et stykke der stiller spørgsmålstegn ved hvad der er virkeligt og hvad der er opdigtet.

Manuskript og skuespiller: Steffen Sommerstedt
Instruktion: Line Svendsen
Scenografi: Steffen Sommerstedt

Teaterstykket spilles udendørs under en åben baldakin / telt uden sider. Pladser er opstillede bænke / stole, og fordeles efter først-til-mølle-princippet. Nogle pladser vil være udenfor baldakinen. I tilfælde af dårligt vejr rykkes forestillingen indenfor på Danmarks Borgcenters udstillingstrappe.

Prisen på arrangementet inkluderer ikke adgang til Danmarks Borgcenter / Gåsetårnet. Dette kan købes særskilt før arrangementet.

Adresse: Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg
Spillested: Saras Have (til højre for Gåsetårnet ved ankomst fra Slotstorvet)
Dato og tid: 14., 15. & 16. juni 2021 – alle dage 16.30 – 17.30 (ankom senest 16.15)
Alm. billetpris: 75 kr.
Museumsforeningen Sydsjælland & Møn: 65 kr.
Årskort billetpris: 65 kr.

Museumsforeningskort / årskort skal kunne fremvises ved ankomst.

Eventuelt overskydende billetter sælges i døren på arrangementsdagen. Vi kan ikke garantere, at der er billetter i overskud, når du ankommer. Derfor anbefaler vi, at du køber din billet i forsalg, så du er sikker på, at du ikke møder op forgæves.

Arrangementet afholdes i overensstemmelse med gældende corona-restriktioner. Se sundhedsmyndighedernes anbefalinger på coronasmitte.dk. I tilfælde af aflysning vil alle billetkøbere blive informeret og få refunderet det fulde beløb på det kort, der i første omgang har betalt.

Restaurant Borgen – en gastronomisk perle på det smukke ruinterræn

Husk at du før arrangementet kan bestille bord på Restaurant Borgen, der ligger placeret i den fredede gule mandskabsbygning i den sidste tilbageværende rest af Prins Jørgens palæ – opført på borgpladsen i 1673.

Restauranten serverer smukt anrettet smørrebrød til dem, der gerne vil have, at museumsoplevelsen varer lidt længere. Her kan I vende dagens oplevelser over et lækkert måltid samt en øl, vand eller friskbrygget kaffe, mens I nyder den imponerende udsigt til det historiske Gåsetårn.