Det Nye Dannebrog

Nyt Dannebrog afsløret i Vordingborg og Tallinn

I anledning af 800-året for Dannebrogs fald fra himlen, besøgte H.M. Dronningen lørdag 15. juni den estiske hovedstad Tallinn. Imens fejrede Kronprinsparret begivenheden på Borgterrænet i Vordingborg, hvor Valdemar Sejr havde sin residens. Begge steder blev de kongelige præsenteret for en ny version af den danske fane – et flag som eksperter på Danmarks Borgcenter i Vordingborg mener, det må have set ud, da det angiveligt faldt ned fra himlen under det afgørende slag ved Lyndanisse i Estland, 15. juni 1219.

Ved det efterfølgende pressemøde på Kongeskibet Dannebrog i Tallinn, blev H.M. Dronningen spurgt, hvad hun syntes om det nye flag:

”Jeg synes, det er spændende at se, at man har arbejdet med, hvordan kan et sådan flag have set ud på den tid. (…) Jeg synes, det så ret overbevisende ud, når jeg tænker på de samtidige afbildninger, jeg har set af sådan nogle faner. Så mon ikke, de har ramt rigtigt."

Ved Dannebrogs-arrangementet i Vordingborg blev H.K.H. Kronprinsen stillet præcis samme spørgsmål, hvortil han svarede: 

"Det nye flag - jeg synes, det er flot. Det er flot at genskabe det gamle - med det nye."

Flaget består af en mindre korsfane med fire vimpler. Det er på samme tid nemt genkendeligt og alligevel helt anderledes end det Dannebrog, vi flager med i dag.

”Det Dannebrog, vi kender, er et resultat af mange hundrede års justeringer. Oprindelig brugte man fanen til krigsførelse, og i den periode var det typisk aflangt med vimpler, der flagrede i vinden. For at markere 800-året synes vi, det kunne være sjovt at genskabe Dannebrog, som vi mener, det oprindelig må have set ud,” siger Nanna Holm, der er arkæolog og museumsinspektør på Danmarks Borgcenter. 

Derfor har Danmarks Borgcenter med Nanna Holm i spidsen i mere end et år arbejdet på at researche, udvikle og designe dette ’nye’ gamle flag. Inspirationen er især kommet fra to billedkilder: Dannebrogsmønten, som er en sølvmønt, der stammer fra Valdemar den Stores regeringstid (1157 – 1182), altså et halvt århundrede inden Estland, og som viser en korsfane med fire vimpler på den ene side og kongen på den anden. Og så en illustration fra en hollandsk våbenskjoldsbog, Armorial Gelre, fra 1370’erne, som viser den første farvelagte fane, vi med sikkerhed kan sige er Dannebrog

Det blev den estiske tekstilkunster Elna Kaasik, som er specialist i arkæologiske tekstiler, der fik lov at levendegøre flaget. Hun har genskabt det med traditionelle håndværksmetoder; Det røde garn er indfarvet med kraprod, og tekstilet er håndvævet og syet i hånden – præcis som man ville have gjort det i 1200-tallet.

For at sikre sig, at udformningen ikke var helt på vildspor, konsulterede Nanna Holm undervejs i processen historikere, numismatikere og heraldikere både i Danmark og på Nationalmuseet i Estland samt bymuseet i Tallinn. De var alle enige om, at Dannebrog med stor sandsynlighed kunne have set sådan ud i 1219, selv om vi ikke har nogen præcise kilder til bevis.

Til stede ved afsløringsceremonien i Tallinn var Vordingborgs viceborgmester Else-Marie Langballe Sørensen og tekstilkunstneren Elna Kaasik. De to identiske flag bliver nu efterfølgende udstillet på hhv. Danmarks Borgcenter i Vordingborg og på Tallinns bymuseum, Tallinna Linnamuuseum.

Til flagstangen på Borgterrænet i Vordingborg er der syet en stor variant af det håndlavede flag, som blev hejst i flagstangen første gang lørdag 15. juni under Kronprinsparrets påsyn. Det måler 356 x 555 cm og er lavet af Langkilde og Søn, der er Kgl. Hofleverandør. Danmarks Borgcenter har fået særlig tilladelse af Justitsministeriet til at flage med den nye fane dagligt hele sæsonen, mens udstillingen er åben på Danmarks Borgcenter, frem til 20. oktober.

Både det håndlavede flag og Dannebrogsmønten kan ses i udstillingen på Danmarks Borgcenter fra i dag og frem til 20. oktober. Mønten er én ud af blot tre, man har fundet i Danmark, og er venligst udlånt af Nationalmuseet.

Fakta om det nye Dannebrog

Idé og design: Nanna Holm, arkæolog, Danmarks Borgcenter

Konstruktion: Elna Kaasik, tekstilkunstner

Mål: 97 x 185 cm

Materiale: Uld og hør