Nyheder

Det Ny Holmegaard

Næstved Byråd har i forbindelse med budgetforliget for 2018 vedtaget at bevilge 20 mio. kroner til finansieringen af Det Ny Holmegaard. Hermed  er det nødvendige beløb stort set fremskaffet, og genrejsningen af det gamle glasværk vil være en realitet.

I en pressemeddelelse fra Næstved Kommune og Museum Østdanmark siger Carsten Rasmussen, at Det Ny Holmegaard er et enestående projekt for hele verden. Kommunen har bl.a. fået 35 millioner kroner fra Realdania og derudover lægger kommunen som nævnt selv penge i projektet.

– På den måde viser vi andre fonde, at vi virkelig vil det her projekt, lyder det fra borgmesteren.

Med pengene fra Næstved Kommune, Realdania og forskellige andre fondsmidler er man nu meget tæt på de 103 millioner, der skal til, før byggeriet kan gå i gang, oplyser Kultur- og Borgerservicechef i Næstved Kommune Kim Christoffersen Dawartz.

Glasværket, der blev grundlagt i 1825 ni kilometer nordøst for Næstved, blev i 1985 fusioneret med Royal Copenhagen. Men under de nye ejere gik selskabet konkurs i 2008, hvorefter Holmegaard-mærket blev overtaget af Rosendahl A/S.

Men historien om det internationalt kendte glasværk slutter ikke her. For med de 20 millioner fra Næstved Kommune kan byggeriet af Det Ny Holmegaard snarest gå i gang.

Projektet bliver ifølge Næstved Kommune og Museum Østdanmark et »banebrydende eksempel på levende kultur- og bygningsarv«.

Det Ny Holmegaard skal  foruden de professionelle værksteder blandt andet rumme Nordens største glassamling med 35.000 stykker glas, en 600 kvadratmeter stor Kähler-udstilling med 7.000 keramikgenstande og et eksperimentarium med tekniske, interaktive installationer.

Stedet vil byde på et univers af oplevelser, uddannelse og erhverv. 15.000 kvadratmeter og 10.000 års historie samlet på ét sted.

Det ny Holmegaard bliver et moderne og højteknologisk kulturhistorisk museum med afsæt i de kreative erhvervs historie. Fra nutidens begyndelse i 1820’erne til i dag. Tanken er, at Det Ny Holmegaard skal være et pulserende center med kunsthåndværk og design for omverdenen. – Med Museum Sydøstdanmarks værdifulde samlinger af Holmegaards glas og Kählers keramik, koblet med husets kulturhistoriske viden og intention om at skubbe kraftigt på samfundsudviklingen, kan jeg kun være kisteglad, udtaler Museum Sydøstdanmarks direktør Keld Møller Hansen.