Nyheder

Historier om Sydøstdanmark

2017 er udråbt som Historiens År. DR satte alle sejl til, da en nyproduceret Danmarkshistorie i foråret rullede over tv-skærmene. Nu er det tid til at anden halvdel af serien sendes og det bliver i den bedste sendetid lørdag aften kl. 20.00. Over hele landet vil fortiden bliver markeret og fejret med nye udstillinger, skæve tiltag, diskussion og debat. På Museum Sydøstdanmark synes vi, at historien skal opleves der, hvor den skete! Tag derfor med os på besøg i fortiden: til gravhøje og offermoser, i arkiverne og på magasin, på byvandring og omvisninger i vores udstillinger samt meget meget mere. Vi fortæller de nære og lokale "Historier om Danmark" ved en perlerække af arrangementer, som tematisk passer til tv-serien afsnit.

 

Tilbage til Stenalderen

Lørdag d. 1. april kl. 14.00-15.30

Holmegaard Mose, P-pladsen ved glasværket

Pris 100kr.

I Holmegaard Mose ligger nogle af de bedst bevarede bopladser vi kender til fra jægerstenalderen. De blev hovedsageligt undersøgt i første halvdel af det 20. århundrede i forbindelse med tørvegravning. De seneste år har museet lavet undersøgelser på nogle af disse bopladser for at bestemme om bevaringsforholdene stadigt er ligeså gode for træ og knogle. Kom og hør nærmere om dette og bliv også opdateret om projektet med at lave nyt museum på det gamle glasværk. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Bronzealderen – indvandring for viderekommende

Lørdag d. 8. april kl. 13.00-15.00

Busene Have, Østmøn. Parkering i skoven for enden af Hampelandsvej, 4791 Borre

Pris 50kr.

Arkæologerne Lehne Mailund Christensen og Jonas Christensen inviterer til åbent hus i Busene Have på Østmøn. På en vandring mellem gravhøjene fortæller de om hvordan højene var pejlemærker ved rejser både til lands og til vands. I bronzealderen bidrog folk fra fjerne himmelstrøg, ligesom nu, med krydderi på tilværelsen: ny inspiration, ny teknologi og nye gener. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Jernalderen – med alle sanser i museets skatkammer

Mandag d. 10. april kl. 11.00-16.00

Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Pris entré til museet

Museets arkæologer fortæller om de omfattende jernalderudgravninger ved Køge gennem de seneste år, som har kastet nyt lys på denne spændende periode. Desuden vil der være mulighed for at komme helt tæt på nogle af de fundne oldsager. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

I ringborgenes land

Tirsdag d. 18. april kl. 19.00-21.00

Køge Bibliotek, Kirkestræde 18, 4600 Køge

Gratis, tilmelding til arrangementet her.

Foredrag ved forskningschef og arkæolog Jens Ulriksen om Vikingeborgen Borgring ved Køge - den arkæologiske udgravning, Harald Blåtand og vikingetiden på Østsjælland.

Arrangementet gentages onsdag d. 31. maj kl. 19.00-21.00 på Borup Bibliotek, Parkvej 2, 4140 Borup. Gratis, tilmelding til arrangementet her.

 

De sydsjællandske vikinger

Onsdag d. 19. april kl. 19.00-21.00

Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Pris 125kr.

Fra Hedeby, vikingernes metropol til Sydsjælland – forbindelser i vikingetiden over Østersøen. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Kirkens rolle i den tidlige middelalder

Søndag d. 23. april kl. 15.00-16.00

Karlstrup Kirke, Sognevejen 5, 2690 Karlslunde

Gratis

I middelalderen var den kristne kirken for alvor etableret og det påvirke mennesker, magten og samfundet på alle måder! Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Folk og fæ i Næstved i senmiddelalderen

Fredag d. 28. april kl. 18.00-19.00

Næstved Museum – Helligåndshuset, Ringstedgade 4, 4700 Næstved

Pris 75kr.

Tag de gode vandresko på og tag med til 1400-tallets Næstved. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Gjorslev Gods – magt og rigdom på Stevns i senmiddelalderen

Søndag d. 30. april kl. 11.00-12.00

Gjorslevvej 20, Holtug, 4660 Store Heddinge

Gratis

Tag med på omvisning ved Gjorslev Gods, en landets bedst bevarede borge fra senmiddelalderen. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Middelalderbyen Stege

Søndag d. 30. april kl. 14.00-15.30

Møns Museum, Storegade 75, 4780 Stege

Gratis

Kom med på byvandring i Stege, hvor vi ser nærmere på middelalderbyen, som stadig er meget synlig i nutidens bybillede. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Vordingborg – udøvende, dømmende og lovgivende magt på ét sted i senmiddelalderen

Søndag d. 30. april kl. 17.00-21.00

Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Gratis

En aften i middelalderens Vordingborg – omvisning og fælles seriesøndaghygge. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Køges renæssancehekse

Torsdag d. 24. august kl. 16.00-17.15

Starter ved Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Pris 75kr., årskortholdere og medlemmer af museumsforeningerne 60kr.

Køge Huskors, hekse, dagligliv, overtro og retsvæsen i Køge - en omvisning i Danmarks bedst bevarede renæssanceby. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

"Vis mig din bogsamling, og jeg skal vise dig, hvem du er."

Lørdag d. 26. august kl. 16.00-17.30

Herlufsholm, Herlufsholm Allé 170, 4700 Næstved

Foredrag om Herluf Trolle og Birgitte Gøyes unikke bogsamling ved museumsinspektør og medforfatter til bogen ’Birgitte Gøye og Herluf Trolles Bøger’, Susanne Outzen. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Hedebodragten

Torsdag d. 14. september kl. 17.30-21.30

Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Pris 75kr.

I 1800-tallet vokser velstanden blandt bønderne på Hedeboegnen, hvilket de især viser i deres fine dragter, som de bærer med stolthed. Ved aftenens arrangement er der fundet dragter frem, der normalt ikke vises, og der fortælles om baggrunden for deres tilvirkning og brug. Herefter undervises i tællesyning, som var en af de mange former for hedebosyning, der udsmykkede dragterne. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Grundtvig - nationalismens fader

Torsdag d. 21. september kl. 17.00-17.45

Claras Kirkegård, Køge Ås

Pris 75kr.

Præsten, salmedigteren, forfatteren, historikeren og filosofen N. F. S. Grundtvig repræsenterer om nogen nationalismen i 1800-tallet. Han ligger begravet på den lille idylliske Claras Kirkegård på Køge Ås, som normalt er lukket for offentligheden. Dette er derfor en helt unik mulighed for at komme ind på kirkegården i selskab med tidligere Museums- og arkivleder Birte Broch, som vil fortælle om stedets historie og de personer, der er gravlagt her. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

"Fy fy skamme" - byvandring i enevældens Vordingborg

Søndag d. 1. oktober kl. 14.00-15.30

Starter ved Danmarks Borgcenter, Slotsruinen 1, 4760 Vordingborg

Pris 100kr., medlemmer af museumsforeningerne 85kr.

Kom med museumsinspektør Berit Christensen på byvandring og hør om enevældens Vordingborg. Vi går den gamle by rundt og ser nærmere på nogle af de huse, som også stod her dengang. Undervejs snakker vi lidt om byens indbyggere og især om de ”slemme Vordingborg-drenge”, som var i konflikt med den enevældige stat, og som rigtig skulle skamme sig! Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Demokrati for alle. Da kvinderne i Køge fik valgret

Tirsdag d. 10. oktober kl. 19.30-21.30

Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge

Pris 75 kr., medlemmer af Museum Sydøstdanmarks Venneforeninger 60 kr. Gebyr 10 kr. pr. billet.

Pensioneret afdelings- og arkivleder ved Køge Museum og Køge Arkiver Birte Broch ridser den generelle baggrund op bag indførelsen af demokrati i Danmark, men retter i sit foredrag særligt fokus mod de lokale forhold i Køge, hvor der i lighed med andre steder blev kæmpet for at opnå valgret til kvinder og for at ruste kvinderne til at gøre brug af de nye rettigheder. Hvem var de lokale kvindesagsforkæmpere, og hvordan tog de kampen op? Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Rødkilde Højskole med lækker middag

Torsdag d. 12. oktober kl. 17.00

Møns Museum, Storegade 75, 4780 Stege

Info om pris følger snarest.

En fortælling om stifterne af Rødkilde Højskole Frede Bojsen og Karen Anker samt Jutta Bojsen-Møller, kvindesagsforkæmper og højskolemor. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.

 

Holmegaard Glasværk - et industrisamfund vokser frem

Søndag d. 22. oktober kl. 10.00-11.30

Holmegaard Glasværk, Glasværksvej 54, 4684 Holmegaard

Pris 100kr. + gebyr

Kom med museumsinspektør Susanne Outzen på en rundvisning på Holmegaard Glasværks gamle fabriksområde. Her vil I kunne høre om glasværkets historie, om bygningerne og selve livet, der udspillede sig på og omkring glasværket. Rundvisningen vil også tage jer et stykke ud i Holmegaard Mose, så husk varmt tøj og allervigtigst, gummistøvler. Læs mere om arrangementet og tilmelding her.