Holmegaard Værk - Årets Museum 2022

Holmegaard Værk vinder stor international pris ved museernes svar på Oscar-uddelingen

I maj 2022 løb prisuddelingen 'EMYA' af stablen i Tartu, Estland. Og her blev Holmegaard Værk kåret som vinder af den prestigefulde pris som årets europæiske museum inden for kategorien 'Environmental Sustainability'.

Til prisuddelingen var 60 af de bedste museer i Europa samlet for at overvære uddelingen af priser i kategorier som årets europæiske museum, det mest inkluderende museum, det mest modige og kontroversielle museum og endelig det museum, der har arbejdet mest med bæredygtighed set i forhold til dets omkringliggende miljø.

Og det var således Holmegaard Værk, der løb med sejren i denne sidstnævnte kategori 'Environmental Sustainability'.

Nyt liv i lokalsamfundet

Begrundelsen for, at det var netop Holmegaard Værk, der i år skulle have denne pris, var bl.a., at museet har formået at bevare arven og traditionen fra glasproduktionen samtidig med, at det har skabt et omdrejningspunkt for kreativitet og kunst i tæt samarbejde med det omkringliggende samfund.

"Museet, der har vundet denne pris, er et nyt museum, som arbejder tæt sammen med lokalsamfundet som et center for kreativ og bæredygtig kunst og kultur. Museet er en del af en lokal identitet, der er dybt forbundet med en kunstnerisk tradition med både lokal og international appel. Faktisk har det på glimrende vis formået at bevare arven fra denne tradition, ikke kun som en fabrik og et brand, men også som et knudepunkt for immateriel arv og kreativitet til fremstilling af glas.

En årelang eksamen

Alle de nominerede europæiske museer har haft besøg ad flere omgange af en nomineringskomité, den ene gang inkognito.

"Det er den største anerkendelse vi kan få, da den kommer fra museerne selv," siger museumsdirektør Keld Møller Hansen og tilføjer:

"Det er en pris, vi får for både udstillinger og faglighed, og derfor er det virkelig stort, at vi har fået den. Det føles som at have været til en eksamen, der har varet et helt år, og som nu endelig er afsluttet."

Fakta om EMYA

European Museum of the Year Award (EMYA) har eksisteret i 45 år og samler både små, mellemstore og store museer og handler om at promovere innovation, kvalitet for de besøgende, at forpligtige sig overfor lokalsamfundet, demokrati, bæredygtighed og at danne bro mellem forskellige kulturer og sociale og politiske grænser

EMYA har været afholdt siden 1977 og kun tre gange tidligere i den 45 år lange historie er det lykkedes et dansk museum at løbe med prisen. Bla. har Vadehavscenteret ved Ribe og Nationalmuseet tidligere vundet en pris.