Center for Vikingetidsstudier - Fokusseminar: Germanerne rider igen

Bliv klogere på Germansk Jernalder, når Center for Vikingetidsstudier afholder fokusseminar.

Dato: 12. oktober 2023

Tid: 10:00 - 16:30

Sted: Holmegaard Værk

Pris: 100 - 300 kr.

TILMELDINGEN ER LUKKET

Germansk jernalder har det med at stå en smule i skyggen af vikingetiden. Og det er ellers ikke fordi, der ikke skete noget i germansk jernalder, hvor ændringer i kosmologi og naturkatastrofer satte deres præg på livet og døden. Samfundsudviklingen foregik indenfor en forestillingsverden, der var knyttet til asatroen. Heraf udsprang en herskerideologi, hvor fyrsten med et særligt ophav blandt guder og jætter udgjorde et samlende punkt. Ideologien var tæt sammenvævet med asatroens kosmologi, hvis fortællinger bl.a. ses fremstillet i simple billeder på guldbrakteater fra 5.-6. årh. I 5. årh. skabtes en helt ny eliterelateret dyrestilart, Stil I, til dekoration af bl.a. smykker til understøttelse af samfundets selvopfattelse, og dyrestile blev i de følgende århundreder kendetegnende for ornamentikken på metalgenstande – og formentlig også på andre materialer.

Fra midten af 500-tallet – omtrent samtidig med vulkanudbrud med verdensomspændende konsekvenser – skete en tydelig ændring i krigerens materielle udtryk, som spejledes i kvindernes dragtudstyr. I samme fase begyndte man at bygge fyrsteresidenserne som tilbagetrukne, monumentale enkeltgårde i særlige landskabelige rammer. Til gengæld har det vist sig meget vanskeligt at finde bebyggelserne i form af arkæologiske, C14-daterede hustomter fra de følgende ca. 150 år, mens metalgenstande fra samme tidsrum er ganske almindelige blandt detektorfundene. Det er således ikke tale om et øde land, og stednavneendelser, der var i anvendelse før 6. årh., blev vedligeholdt. Bebyggelserne har derfor fortsat eksisteret, og fra 8. årh. lader hustomterne sig atter påvise ved hjælp af C14-dateringer. Interessant er det, at residenserne synes upåvirkede af den bygningsmæssige lakune i yngre germanertid.

Der er heldigvis en fornyet interesse for germansk jernalder, der på sæt og vis er ligeså formativ en periode som vikingetiden. Seminaret ”Germanerne rider igen” præsenteres en række aspekter fra tiden mellem romersk jernalders afslutning og vikingetidens begyndelse, der dels hviler på en lang forskningstradition, dels behandler materiale og spørgsmål fra nye vinkler og andre fag en blot arkæologi.

Download abstracts

Program

Kl. 10.00 Velkomst

Kl. 10.10 Jens Ulriksen, forskningsleder, CVS/Museum Sydøstdanmark:
Alt forladt – eller var der stadig nogen hjemme?

Kl. 10.30 Anne Nørgård Jørgensen, seniorforsker emerita, ph.d., Nationalmuseet:
Den militære organisation som drivkraft i samfundsændringer omkring 500 e.Kr. Behov for kollektivt forsvar, regional reorganisering og militære forpligtelser. 

Kl. 11.00 Mogens Bo Henriksen, museumsinspektør, ph.d., Forskningscentret Centrum/Museum Odense:
Guld i grænselandet? Gulddeponeringer i det fynske kulturlandskab i yngre romersk og germansk jernalder

Kl. 11.30 Morten F. Mortensen, seniorforsker, ph.d., Nationalmuseet:
Da solen forsvandt – kan 536-eventet ses i det naturvidenskabelige kildemateriale?

12.00: Frokost

Kl. 12.45 Teresa Østergaard Pedersen, museumsinspektør, ph.d., Holstebro Kunstmuseum:  
Fra romersk magtbillede til nordisk kraftbillede: Nogle kunsthistoriske betragtninger om brakteater og billedappropriation

Kl. 13.15 Sophie Bønding, post.doc., Stockholms Universitet:
Sakral herskermagt i ny belysning: Nye spørgsmål og foreløbige resultater

Kl. 13.45 Karen Høilund Nielsen, seniorforsker, mag.art:
Konstantinopel tur-retur: Fjerne kontakters indflydelse på Sydskandinavien i 4-500-tallet.

14.15: Pause

Kl. 14.30 Lotte Hedeager, professor emerita, Oslo Universitet:
Fortidens kundskabssystemer

Kl. 15.00 Katrine Balsgaard Juul, ph.d.:
Gender-arkæologien rider igen: Gravfund som kilde til dynamiske gender-, status- og regionalitetsidentiteter i Nordsøområdet, 400-700 e.Kr. 

Kl. 15.30 Laurine Albris, post.doc., Nationalmuseet:
På sporet af den gyldne tid. Arkæo-onomastiske overvejelser om kontinuiteter og brud i germansk jernalder  

Kl. 16.00-16.30 Opsamling, diskussion og tak for i dag.

Download program

Praktisk info

Adresse: Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard
Sted: Foredragssalen, 1. sal
Dato: 12. oktober 2023
Tidspunkt: 10.00 - 16.30
Alm. billetpris: 300 kr.
Studerende billetpris: 100 kr.

I prisen indgår deltagergebyr, pausekaffe m.m. samt en frokostsandwich inkl. en vand.

TILMELDINGEN ER LUKKET

Parkering: Der er betalingsparkering, enten vha. en app (f.eks. EasyPark) eller ved betaling i receptionen (oplys nummerplade).

Offentlig transport: Fra Næstved Station går bus 602 til Fensmark. Hvis du står af ved stoppestedet Vibevej i Fensmark (Glasværksvej), er der under 500 meters gang til Holmegaard Værk

Besøg Holmegaard Værk

Oplev glaspustere puste nyt liv i gamle glastraditioner, 42.000 stykker Holmegaard-glas, 6.000 stykker Kähler-keramik, glaskunst i verdensklasse og meget mere.

Flere oplevelser

Tag et kig videre i vores aktuelle kalender og gør dig klar til endnu en historisk god oplevelse.

Restaurant Holmegaard

Er du sulten efter mere? Planlæg frokosten på Restaurant Holmegaard og få endnu en sanselig oplevelse. Her byder vi hele familien på frokost i en verden af smørrebrødsretter.