Kulturnat på Holmegaard Værk

Blæs dit eget glas, hør koncert i unikke omgivelser, gå på skattejagt, tag på hemmelige vandringer og meget mere, når Holmegaard Værk fredag den 06. oktober inviterer til Kulturnat på museet.

Dato: 06. oktober 2023

Tid: 16:00 - 22:00

Sted: Holmegaard Værk

Pris: Gratis adgang (udvalgte aktiviteter kan tilkøbes)

Program for Kulturnatten

Blæs dit eget drikkeglas, få støbt din hånd i glas, hør koncert i unikke omgivelser, gå på spændende skattejagt, tag på hemmelige aftenvandringer, bliv designer for en aften og meget, meget mere, når Holmegaard Værk fredag den 06. oktober 2023 inviterer til Kulturnat på museet.

Se programmet nedenfor og uddybende information om de enkelte programpunkter på siden.

Praktisk info:
Sted: Holmegaard Værk
Adresse: Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard
Dato: 06. oktober
Tidspunkt 16.00 - 22.00
Pris: Gratis adgang*

*Bemærk, at udvalgte aktiviteter kan koste penge.

16.00 - 22.00: Kulturnatten starter

- Skattejagt: Gå på jagt efter skjulte skatte
- Designer for en aften: Design dine egne glas
- Mød glasværkets venner 

17.00 - 22.00: Glasværkstedet åbner

- Glasværksted: Blæs dit eget drikkeglas
- Glasværksted: Få støbt din hånd i glas
- Glasværksted: Oplev glaspusterne arbejde

17.30 - 17.45
- Fortælling om Glas i eventyr

18.00 - 19.00
- Omvisning om Det forladte Holmegaard

18.30 - 22.00 (cirkatidspunkt)
- Aftenbelysningen tændes på Holmegaard Værk

18.30 - 18.45
Fortælling om Glas i eventyr

18.45 - 19.30
Forsmag på Holmegaard Outdoor

19.30 - 20.00: 
Musical v/ SCEPTOR 25-års jubilæum

19.30 - 20.30: 
Aftenvandring om Livet som glasbarn

20.00 - 21.00: 
'Glazz' koncert v/ Sketches of Dreams

21.00 - 22.00: 
Omvisning om Det forladte Holmegaard

21.15 - 21.45: 
Musical v/ SCEPTOR 25-års jubilæum

Kulturnat – Museet i et nyt lys

Når solen går ned i horisonten, forvandler Holmegaard Værk sig til et sandt eventyrland af lys og farver. I mørkets frembrud, tændes museets magiske aftenenbelysning, og en helt unik atmosfære opstår.

Normalt er det ikke muligt at opleve Holmegaard Værk i sin særlige aftenbelysning, men til Kulturnatten har du chancen for at opleve museet, som du aldrig har oplevet det før.

I lyset træder vores udstillinger - bogstavelig talt - frem i et nyt lys. Kunstværker og glaskreationer, der normalt kun optræder i dagslys, omfavnes af bløde, glødende farver, og du vil her opdage, hvordan selv de midste detaljer træder frem som skjulte juveler i aftenens skær på ny.

Praktisk info:
Sted: Hele museet
Tidspunkt: 18.30 - 22.00 (cirkatidspunkt)

Aftenbelysningen tændes, når solen går ned (cirka 18.35).

Blæs dit eget glas – glaspuster for en aften

Gør glaspusterne kunsten efter og skab dine egne mesterværker i glas, når vi inviterer besøgende til at designe og blæse deres egne drikkeglas.

Under kyndig vejledning af museets dygtige glaspustere vil du give dig i kast med det ældgamle og noble håndværk, når du former og forvandler det brandvarme flydende materiale til et drikkeglas efter eget ønske.

Praktisk info:
Sted: Glasværkstedet
Varighed: 15 min. pr. session (bemærk, at det kun er muligt at bestille 1 billet pr. timeslot)
Pris: 550 kr. pr. person inkl. forsendelse

Det er både muligt at booke tid på forhånd eller ved ankomst. Vi anbefaler dog, at du booker på forhånd, da vi ikke kan garantere, at vi har ledige tider på dagen.

Når du har blæst dit drikkeglas, skal dette afspændes i vores ovn i cirka 12 timer. Det er derfor ikke muligt at tage glassene med hjem med det samme. I stedet vil disse efterfølgende blive sendt til den oplyste adresse (oplyses, når billetten købes i "adresse-feltet"). Forventet leveringstid er 7-10 dage.

Minimumsalder: 7 år. Er du under 7 år, er det muligt at få støbt sin hånd i glas i stedet for (se beskrivelse nedenfor).

Få støbt din hånd i glas - skab et minde for livet

Forestil dig at kunne bevare et øjeblik for evigt - ikke kun i dit hjerte, men som et fysisk kunstværk. Det kan du hele aftenen til Kulturnatten på Holmegaard Værk, når vores glaspustere står klar til at støbe din hånd i glas.

Resultatet er en skulptur, der er mere end blot et kunstværk - det er en fysisk manifestation af en livshistorie - fyldt med unikke detaljer og træk fra et øjeblik i livet.

Praktisk info:
Sted: Glasværkstedet 
Varighed: 15 min. pr. session (bemærk, at det kun er muligt at bestille 1 billet pr. timeslot)
Pris: 550 kr. pr. person inkl. forsendelse

Det er både muligt at booke tid på forhånd eller ved ankomst. Vi anbefaler dog, at du booker på forhånd, da vi ikke kan garantere, at vi har ledige tider på dagen.

Når du har fået støbt din hånd, skal dette afspændes i vores ovn i cirka 12 timer. Det er derfor ikke muligt at tage hånden med hjem med det samme. I stedet vil denne efterfølgende blive sendt til den oplyste adresse (oplyses, når billetten købes i "adresse-feltet"). Forventet leveringstid er 7-10 dage.

Minimumsalder: 4 år.

Tag på spændende skattejagt

Gå på jagt efter skjulte skatte i en verden af glas og keramik.

På din tur rundt igennem museets mange udstillinger, kommer du blandt andet forbi den enorme gamle ovn, små Lotus-stager, kulørte vaser og glas der er konger værdige.

... Og kigger du rigtigt godt efter, kan du finde, hvad du mangler for at løse rebussen, som indløses til en lille præmie i museets reception.

Praktisk info:
Sted: Hele museet
Dato og tid: 06. Oktober, åbent fra 16.00 – 22.00
Pris: Gratis

Smag på Restaurant Holmegaard hele aftenen

Kun et glaskast fra Holmegaard Værk ligger den anmelderroste Restaurant Holmegaard.

Her kan du hele aftenen (17.00 - 22.00) nyde en lækker to-retters menu, lavet fra bunden med kærlighed af museets dygtige køkkenchef og hans team.

 

Forret
Vælg mellem 

Kammusling — Courgette — Selleri — Vinaigrette

eller

Svampetoast - Svampe, Brioche, Pata  Negra, Gammel Knas

Hovedret
Vælg mellem 

Dansk kalv — Grønt fra Sydkysthaven — Bordelaise m. røget marv — Knust kartoffel

eller 

Torsk — Grønt fra Sydkysthaven — Muslinge-frikassé — Knust kartoffel


Pris for to retter: 300,-
(mulighed for at tilkøbe desser til 95 kr.)

Book bord nu

Få en eksklusiv smagsprøve på Holmegaard Outdoor

Holmegaard Outdoor er vores nye, spændende initiativ, der bringer museet ud i naturen og væk fra dets fire vægge. Her kan du glæde dig til at udforske Holmegaard Mose og Glasbyen på en helt ny måde gennem en række tematiserede podcast-vandringer, der fører dig gennem tiden og dybt ind i historierne om livet i Glasbyen.

Til Kulturnatten på Holmegaard Værk kan du få en eksklusiv smagsprøve på det kommende projekt, der åbner til februar 2024, når vi inviterer projektleder, Beate Holze, og historiker, Kåre Johannessen, forbi til at fortælle nærmere om Holmegaard Outdoor.

Hør blandt andet om visionerne for projektet og bliv taget med bag kulissen i arbejdet med identificere de lokale stemmer og skabe de spændende vandreruter.

Efterfølgende vil Kåre Johannessen, stemmen bag podcast-fortællingen "Myter og mosevæsner", give dig en smagsprøve på nogle af de fascinerende historier, der venter dig på vandreruterne.

Praktisk info:
Sted: Caféen
Tidspunkt: 18.45 - 19.30
Pris: Gratis

Ingen reservation nødvendig - du møder blot op og finder en ledig plads.

Læs mere om Holmegaard Outdoor her

Bliv designer for en aften

Slå sanserne til og fold hænderne ud i vores kreative glasatelier hele aftenen til Kulturnatten.

I atelieret kan du blive designer for en aften og designe dine egne glas med smukke motiver - lige til at tage med hjem og sætte frem ved særlige lejligheder.

Skab dine egne unikke motiver eller giv dig i kast med nogle af vores mange skabeloner og motiver fra, der er inspireret af Holmegaard Værks store prøveglassamling samt det rige dyre- og planteliv fra Holmegaard Mose.

Lav for eksempel din egen lanterne eller pynt dit eget drikkeglas - og meget mere.

Vores dygtige værter står klar hele aftenen til at hjælpe med at få materialerne til at makke ret og vise dig de sandblæsnings- og graveringsmaskiner, som også bruges ude i glasindustrien.

Praktisk info:
Sted: Glasatelieret
Tidspunkt: 16.00 - 22.00
Pris: Materialer fra 65 kr. - prisen afhænger af, hvad du laver.

'Glazz'-koncert med Sketches of Dreams

Kom til 'glazz'-koncert med 'Sketches of Dream' i Holmegaard Værks fantastiske 'Hebsgaard-hal'.

Her - omringet af imponerende glasværker fra top til tå - vil du glemme tid og sted, når scenen nedbrydes og erstattes af et landskab udformet i kunstglas.

"Sketches of Dreams" udgøres af to af Danmarks mest fremtrædende jazzmusikere: Thomas Agergaard (saxofon) og Søren Lee (guitar). Begge kunstnere trækker på den klassiske musiks traditioner med hensyn til klang og form og forener dem med jazzens timing, flydende rytme og improvisation over harmoniske progressioner. Resultatet er en musik, der er fyldt med melodi, skønhed og variation, og som formår at skabe stemningsfulde og klangmættede landskaber

Praktisk info:
Sted: Hebsgaard-hallen
Tidspunkt: 20.00 - 21.00
Pris: Gratis

Ingen reservation nødvendig - du møder blot op og finder en ledig plads. Du er også meget velkommen til blot at nyde musikken, mens du går rundt i udstillingen.

Fortællinger om glas i eventyr - for børn og voksne

Fra den fortryllende splint i øjet i Snedronningen, der brød en ond forbandelse, til Askepots uimodståelige glassko, der ledte prinsen til sin elskede. Fra troldspejlet, der afslørede det rene hjerte, til kisten af glas, der gemte hemmeligheder og skatte. Eventyr og glas er uløseligt forbundet.

Tag med os på en magisk rejse og opdag hemmelighederne bag disse skrøbelige, skinnende elementer, der har formet nogle af vores mest elskede eventyr, når museumsinspektør, Berit Christensen, vil fortrylle dig med medrivende historier om glas i eventyrenes verden til Kulturnatten på Holmegaard Værk.

Praktisk info:
Sted: Caféen
Tidspunkt: 17.30 + 18.30
Pris: Gratis

Ingen reservation nødvendig - du møder blot op og finder en ledig plads.

Besøg Museets Designshop

I museets butik kan du købe mundblæst glas fra eget værksted, kunstindustriprodukter, bøger, lokale specialiteter og meget meget mere. På Kulturnatten kan du endda spare op til 70% på udvalgte produkter.

Læs mere om Designshoppen her

Fortællinger fra det skjulte - Bagom glasværket

Træd ind i en verden af glas og mystik sammen med Museumsguide, Jack Kvick, når vi til Kulturnatten på Holmegaard Værk, begiver os ud på "fortællinger fra det skjulte - Bagom glasværket"

Her vil du opleve, hvordan hemmelighederne og de skjulte historier lurer i skyggerne, når vi tager på en enestående afterundvisning rundt i det ukendte og udforsker de skjulte dele af museet, som ikke tåler dagens lys.

Undervejs vil du blandt andet træde ned i en tidslomme, der har stået stille i årevis, når vi bevæger os gennem de lokaler hvor de gamle glasby-beboer havde deres dagligdag. Rygtet siger at der stadig er glasarbejdere der går igen under ovnens tunge konstruktion.

Du vil også kommer en tur igennem port nummer 7, og ind under hytte 68 hvor glasfruerne havde strikkeklub om vinteren, fordi der var lunt og rart. Gør jer klar til at se museet fra en ny vinkel! 

Praktisk info:
Mødested: Sofaen i receptionen
Tidspunkt: 18.00 - 19.00 + 21.00 - 22.00
Pris: Gratis (kræver dog reservation af billet)

Det er gratis at deltage i vandringen, men vi har et begrænset antal billetter til rådighed. Resevér din billet i receptionen ved ankomst.

Bemærk: turen er ikke velegnet for personer, der er svagt gående eller seende.

Oplev musical-truppen 'SCEPTOR's 25-års jubilæum

I 1998 startede Sceptor, Næstved's helt egen græsrods musical trup. Gennem alle år har de lavet mindst én forestilling om året, både storstilede musical opsætninger, egen produktioner, teaterkoncerter og shows.

Med 25 års jubilæum i år, har de kogt 25 år ned til ét stort jubilæumsshow, med en masse af deres bedste sange.

Til Kulturnatten vil de optræde med uddrag fra jubilæumsshowet, i akustisk koncert form. Der vil både være musical og popnumre på repetoiret; både de helt kendte af slagsen, og de mere ukendte.

Publikum kan derfor glæde sig til både at have lyst til at synge med, men også at stifte kendskab med noget de måske ikke har hørt før.

Praktisk info:
Sted: Hebsgaard-hallen
Tidspunkt: 19.30 + 21.15
Pris: Gratis

Ingen reservation nødvendig - du møder blot op og finder en ledig plads. Du er også meget velkommen til blot at nyde musikken, mens du går rundt i udstillingen.

Aftenvandring i glasbyen

Tag på en rejse tilbage til en svunden tid i erindringernes paradis, når glasbarn, Yvonne Christensen, tager dig på tur i den gamle glasby, hvor hun voksede op som barn.

Undervejs vil du høre hendes erindringer fra en svunden tid, når hun øser ud af sine mange fantastiske fortællinger om livet som glasbarn og datter af en glasarbejder.

Hør blandt andet om glasboligernes beboere og hierakiet i byen, om søndagsudflugterne til Holmegaard Mose, om den ikoniske glaskro, om det rige foreningsliv og om hvad man legede som glasbarn.

Alt sammen pakket ind i forunderlige og finurlige anekdoter og erindringer, som kun et vaskeægte glasbarn kan fortælle dem.

Praktisk info:
Mødested: Sofaen i receptionen
Tidspunkt: 19.30 - 20.30
Pris: Gratis (kræver dog reservation af billet)

Det er gratis at deltage i vandringen, men vi har et begrænset antal billetter til rådighed. Resevér din billet i receptionen ved ankomst.

Talentsskolens designlinje udstiller projektet "MATERIAL CONTAINER" I Portnerboligen

I løbet af blot 3 dage har designaspiranterne fra Talentskolens Designlinje sat turbo under udviklingen af nye og innovative materialeeksperimenter med inspiration i udvalgte madvarer.
Der er blevet smeltet, støbt, formet og bøjet i et bredt udvalg af spændende materialer, 
hvilket har resulteret i en serie endelige designløsninger, "materiale beholdere" som nytænker form, materialitet og udtryk. 
Talentsskolens designlinje er et tilbud til de særligt interesserede unge, der er ved at tage de første skridt i retning mod de store designskoler, og der læres seriøst om designprocessen fra idé til produkt.
Praktisk info:
Mødested: Portnerboligen, overfor talentskolen
Tidspunkt: 16.00-22.00
Pris: Gratis 

Der er begrænset plads i portnerboligen, og de udstillede værker er skrøbelige.
Giv venligst plads til hinanden og hold god afstand til elevernes værker.