Picasso: En hyldest til livet

At Pablo Picasso (1881-1973) er mest kendt for sine banebrydende malerier med motiver af bl.a. kvinder, krig og kærlighed, hersker der ingen tvivl om. Men dem kommer man til at spejde langt efter på den kommende særudstilling på Holmegaard Værk, der efter planen åbner i maj 2022. Her har museet nemlig valgt at fokusere udelukkende på Picasso som kunsthåndværker og ikke som maler.

"Picasso havde en enorm lyst til at udforske og lege med nye materialer, der kunne rumme hans kreativitet og fortællinger. Hans keramik sprudler af farver, energi og overskud og vidner om en enorm livsglæde. Med udstillingen tegner vi et portræt af Picasso som det legende og ekstremt kreative menneske, han var," siger museumschef Thorbjørn Kolbo.

Udstillingen rummer ca. 50 keramiske værker fra den amerikanske Rosenbaum Collection, som aldrig før har været udstillet i sin helhed i Danmark. At det var netop Picasso, der skulle have lov til at slå tonen an for de kommende års store internationale særudstillinger på Holmegaard Værk, var der slet ingen tvivl om.

"Den danske og samtidige parallel til Picassos sydfranske helle er Kähler-værkstederne i Næstved, hvor store danske kunstnere op gennem årene har skabt fantastiske værker. Kähler-samlingen bor i dag på Holmegaard Værk, og det derfor helt naturligt for os at invitere keramikeren Picasso indenfor som en længe ventet gæst," siger Thorbjørn Kolbo.

Helt ind i hovedet
Gennem årene modellerede og malede Picasso flere tusinde stykker keramik parallelt med sit virke som maler, og de udstillede værker på Holmegaard Værk favner perioden fra 1947 til midten af 1960'erne. Der bliver ikke tale om en klassisk og traditionel opstilling af værkerne. Museet vil i stedet udfolde værkerne ud fra deres tematikker som fx kvinder, tyrefægtning og den græske oldtid og iscenesætte dem på en ny og hidtil uset måde.

"På den måde vil vi forsøge at kravle helt ind i hovedet på Picasso og understøtte hans vilde og eksperimenterende væsen i vores scenografi. Vi vil gerne anspore publikum til selv at være kreative - de skal få lyst til at gå direkte ind i vores kreative værksteder og sætte fingrene i det våde ler. Det er det, vi er her for," siger museumschefen.

Udstillingen har arbejdstitlen 'Picasso: En hyldest til livet' og løber i perioden maj - slut oktober 2022.