Bjørn Magnussen: Åben For Alt

Bjørn Magnussen: Åben For Alt

Forestil dig ikke at kunne filtrere i indtryk og følelser, hvor alt strømmer igennem dig, som var du gennemsigtig. Det er den følelse, du kan have med dig, når du besøger multikunstner, Bjørn Magnussens, udstilling ’Åben For Alt’ på Holmegaard Værk i perioden 14. oktober 2023 – 18. februar 2024.

Du kender ham måske fra DR-programmet ’Kunstnerkolonien’, hvor seks af Danmarks mest anerkendte kunstnere mødes og skaber en kunstnerkoloni på et ikonisk sted i Danmark.

Men når Holmegaard Værk 14. oktober slår dørene op for udstillingen ’Åben For Alt’, bliver det med Bjørn Magnussen i den absolutte hovedrolle. Sammen med museet åbner han nemlig sin første solo-udstilling på et dansk museum nogensinde.

I udstillingen kan du glæde dig til at opleve Magnussens ekspressive skabelsestilgang i en række helt nye og unikke værker skabt til lejligheden i Italien og Danmark – fra monstrøse og imponerende skulpturer i bronze, keramik og marmor, over fantasifulde værker i glas til enorme malerier i olie og kul.

Intuition revolution – en bevægelse mod det intuitive

Gennemgående for Magnussens værker er, at de alle er lavet ud fra den selvopfundne metode ”intuition revolution”, der i sin grundessen handler om at lægge planen på hylden og i stedet lade intuitionen og mavefornemmelsen styre en mod målet.

”Mange tror, at jeg går ind til mine værker med en klar plan for, hvordan slutresultatet skal være – dette er ikke tilfældet. Jeg lader i stedet min intuition og mavefornemmelse guide mig i, hvor kunstværket skal bevæge sig hen”, forklarer Bjørn Magnussen, og fortsætter:

”Vores samfund har brug for en revolution af intuitionen. Allerede fra folkeskolen bliver der slukket for det umiddelbare, som alle børn har i sig for i stedet at lære dem om formler og lægge planer for fremtiden. Det dræber kreativiteten og intuitionen”.

Udgangspunktet til begrebet kommer fra et liv med ADHD og Tourettes, som gør ham impulsiv og åben for alle indtryk i hverdagen:

”Jeg har svært ved at filtrere i de mange indtryk, der strømmer ind. Derfor er jeg meget modtagelig over for indtryk og åben for alt. Jeg kan ikke bare sidde og lære. I stedet er jeg nødt til at bruge min intuition som pejlemærke for, hvor jeg skal bevæge mig hen.”

”Et billede, som jeg ofte bruger til at beskrive denne følelse er, at jeg er gennemsigt, og at alt derved strømmer lige igennem mig. Det er både min superkræft og min akilleshæl. For alle de indtryk jeg får, kanaliserer jeg direkte ud i min kunst, men de dræner mig samtidig fuldstændig”, forklarer Bjørn Magnussen.

Et match made in heaven

At Bjørn Magnussen skulle udstille på Holmegaard Værk var der fra museets side slet ingen tvivl om. Museumsdirektør, Keld Møller Hansen, forklarer:

”Bjørn er essensen af kreativitet og hånden og åndens arbejde – alt det vi dyrker på Holmegaard Værk. Så da chancen bød sig i forhold til at åbne en udstillingen hos os, takkede vi ’ja’ med det samme – det er simpelthen et ’match made in heaven’ for os”.

’Åben For Alt’ er skabt unikt til Holmegaard Værk, og kan opleves i museets rå udstillingshal ’Hytte68’, der tilbage i Glasværkets kronede dage fungerede som et eksperimentarium for nye kreative tiltag. Med Magnussens udstilling genoplives kreativiteten således på ny i den gamle hal:

”Ved at lade Bjørn Magnussen udstille i Hytte68 genopliver vi sjælen af stedet på ny – dengang var det et eksperimentarium for nye glasdesigns, og når vi åbner ’Åben For Alt’, bliver det atter et eksperimentarium for nye kreative idéer”, forklarer Keld Møller Hansen.

Værkerne, der kan opleves i ’Åben For Alt’ er skabt i Italien og Danmark, og består af skulpturer i marmor, bronze, ler og træ suppleret med værker i glas og malerier.

Om Bjørn Magnussen

Bjørn Magnussen er autodidakt kunstner, der med sin krøllede hjerne og sit ligeså krøllede hår på få år er blevet et anerkendt navn i kunstverdenen.

De fleste kender muligvis Magnussen fra DR-programmet ’Kunstnerkolonien’, hvor han sammen med fem andre kunstnere fra hele Danmark skabte en koloni af kunst i bedste sendetid.

Inden Magnussen sprang ud i livet som kunstner, arbejdede han som smykkedesigner på smykkefirmaet ’Hanrej’, som han stiftede i 2017.

Flere udstillinger

Gå på opdagelse i Holmegaard Værks mange spændende udstillinger.

Kalender

Se hvad du kan opleve på Holmegaard Værk.

Glasværkstedet

Kom helt tæt på livet som glasarbejder, når Holmegaard Værks dygtige glaspustere blæser nyt liv i de gamle glastraditioner.

Glaspusterne kan opleves alle dage fra 10.00 - 16.30.