Vikingernes guder

Hvad ved vi egentlig om vikingetidens guder? Og hvad ved vi ikke? Kom til talk med religionshistoriker, Jens Peter Schjødt, når vi stiller skarpt på emnet og diskuterer sagen.

Dato: 03. marts 2022

Tid: 16:30 - 17:30

Sted: Køge Museum

Pris: 50 - 85 kr.

De fleste af os kender de nordiske guder Thor, Freja og Odin fra tegneserier, spillefilm og tv-serier. Selv de yngste generationer kender de frygtløse krigsguder fra nutidige julekalendere og børnebøger. Men hvad ved vi egentlig om guderne? Og hvad ved vi ikke? Og hvem var vikingernes guder?

Alt dette og meget mere kan du blive klogere på, når vi sammen med religionshistoriker, Jens Peter Schjødt, stiller skarpt på vikingernes guder: Hvordan kan vi forstå guderne i forhold til de behov, som vikingetidens nordboer måtte have haft? På hvilken måde var disse guder forskellige fra de guder, vi kender fra de store monoteistiske religioner, som eksempelvis kristendommen og islam? Kan man tale om religiøs fanatisme i forhold til den førkristne nordiske religion? Og hvordan har guderne forandret sig over tid?

Efter oplægget vil Jens Peter give mulighed for spørgsmål, debat og dialog. Her må alle blande sig, og ingen spørgsmål eller betragtninger er dumme. Det er nemlig sundt for forskningen at få et skud "Hvad nu hvis...?" eller "Hvorfor nu det...".

Så mød op, lyt, lær, deltag, tal og lad os sammen tryllebinde af vikingernes forunderlige verden.

10% rabat på entrébilletten til Køge Museum

Når du viser din samtale-billet i døren, får du 10% rabat på entrébilletten til Køge Museum på samme dag som samtalen foregår. Så kan du nå at klæde dig godt på, inden aftenens samtale. Rabatten kan kun fås ved fysisk fremmøde på Køge Museum.

Praktisk info

Adresse: Køge Museum, Nørregade 4, 4600 Køge
Mødested: 2. sal på Køge Museum (bemærk, at vi ikke har elevator)
Dato: 03. marts 2022
Tidspunkt: 16.30 - 17.30 (døre åbner 16.00 og lukker 16.25)
Alm. billetpris: 85 kr.
Køge Museumsforening billetpris: 75 kr.
Årskortholder billetpris: 50 kr.

Der er et begrænset antal pladser til arrangementet. Eventuelt overskydende billetter sælges i døren på arrangementsdagen. Vi kan ikke garantere, at der er billetter i overskud, når du ankommer. Derfor anbefaler vi, at du køber dine billetter i forsalg, så du er sikker på, at du ikke møder op forgæves.

"Ambitionen med Køge Museum er at gøre det til det førende sted for debat, dialog og vidensdeling af den nyeste og mest aktuelle vikingeforskning"

- Eventchef, Kristoffer Rosner Rydahl

Debat-program

03.03.2022: Vikingernes guder
Hvad ved vi egentlig om vikingetidens guder? Og hvad ved vi ikke? Kom til talk med religionshistoriker, Jens Peter Schjødt, når vi stiller skarpt på emnet og diskuterer sagen.

17.03.2022: Farvel til vikingetiden?
Findes vikingetiden overhovedet? Eller er det på tide at vinke farvel? Vi diskuterer sagen med historiker, Anders Lundt, og forskningschef på Vejlemuseerne, Mads Ravn.

07.04.2022: Artist talk med Jim Lyngvild
Kom helt tæt på den kreative pulsåre i udstillingen Vølver, Guld og Guder, når vi inviterer til eksklusiv artist talk med den altid fantastiske Jim Lyngvild.

21.04.2022: Aktiviteterne i stormandens hal
Kom helt tæt på aktiviteterne i stormandens hal, når vi inviterer til talk og samtale sammen med Ph.d. og seniorforsker på Nationalmuseet, Mads Dengsø Jessen.

05.05.2022: Var Borgring et PR-stunt?
Var Borgring bare et stort PR-stunt? Eller er det noget nonsens at påstå? Kom forbi når vi diskuterer sagen med forskningschef på Museum Sydøstdanmark, Jens Ulriksen.

19.05.2022: Fra asatro til kristendom
Bliv klogere på overgangen fra asatro til kristendom, når vi stiller skarpt på emnet og inviterer til talk og samtale med P.hd. i religionshistorie, Sophie Bønding.

09.06.2022: Guld eller grå-brun?
Var vikingetiden kun guld, sølv og smukke genstande? Eller var den måske også lidt mere grå-brun? Det stiller vi skarpt på til talk med Ph.D. i arkæologi, Anna Severin Beck.

08.09.2022: Vikingernes langskibe
Tag på togt sammen med Ph.D. og forskningskoordinator på Vikingeskibsmuseet, Morten Ravn, når vi sætter spot på vikingernes langskibe, besætningsorganisation og kommunikation om bord.

29.09.2022: Vikingernes billedverden
Træd ind i vikingernes billed- og forestillingsverden, når vi sammen med Ph.D., Theresa Østergaard Pedersen, inviterer til talk om vikingerenes billeduniverser, religiøse forestillinger og kosmologi.

06.10.2022: Runernes magi
Kom med Ph.D. og seniorforsker på Nationalmuseet, Lisbeth Imer, på en rejse til runernes indre og bliv klogere på runernes magi sammen med Danmarks nok største rune-ekspert.

27.10.2022: Stålalder eller vikingetid?
Bør vikingetiden hedde stålalderen? Vi diskuterer sagen, når vi inviterer til debat mellem lektor på Københavns Universitet, Henriette Syrach, og forskningschef på Museum Sydøstdanmark, Jens Ulriksen.

03.11.2022: Kønsproblematikker i vikingetidens mytologi
Hvorfor kender vi mange flere guder af hankøn end gudinder? Hvilken rolle spiller seksualiteten i mytologien? Og var Odin pervers? Kom forbi når vi diskuterer sagen med religionshistoriker, Jens Peter Schjødt.

Velkommen til vikingernes verden

Velkommen til Vølver, Guld og Guder.

Glæd dig til at tage med på en rejse til vikingetidens myter,
mysterier og mytologi, når vi slår dørene op til en verden af
forskning, debat og tolkninger.

Se kalender

Er du klar til flere spændende talks, debatter og samtaler om vikingetiden?

Farvel til vikingetiden?

Findes vikingetiden overhovedet? Eller er det på tide at vinke farvel? Kom med til debat.