Ny podcast om dengang, djævlen var i Køge
Ny podcast tager dig med til mystiske midnatsmøder, mørke fangehuller og dybt ind i 1600-tallets angst og vold - og så tilbage til nutidens parallelhistorier.
På en grønmalet husmus på hjørnet af Køge Torv hænger et skilt med påskriften: "Her huserede Køge Huskors 1608-1615". En for mange mennesker noget gådefuld sætning. Slår man Køge Huskors op, finder man ud af, at det er navnet på et lille skrift, en kvinde ved navn Anna Bartskær skrev i 1600-tallet om en række mystiske begivenheder, hun havde oplevet på netop det sted. Begivenheder, der er blevet kædet sammen med sort magi og det, der muligvis er danmarkshistoriens største drab på kvinder. Mellem 10 og 20 kvinder endte på bålet på galgebakken uden for Køge. Det er disse begivenheder, der kastes nyt lys over i podcasten "Da djævlen kom til byen".
Der lugter stadig brændt i tøjbutikken
For selvom begivenhederne ligger mere end 400 år tilbage i tiden, og vi ved meget lidt om dem, bliver historien ved med at dukke op. Og den bliver ved med at ryste og fascinere. Derfor handler serien både om de historiske kilder og de nutidige tolkninger af dem. I løbet af seriens seks afsnit hører vi bl.a. om 1600-tallets katastrofer og om, hvordan Jan Hansen forbereder sig på fremtidens, og vi hører Lærke Ebbe fortælle om at være i shamanlære i Sydafrika og komme hjem til et magi-forskrækket Danmark. Og så hører vi ekspedienterne i tøjbutikken, der i dag ligger dér, hvor Anna Bartskærs besatte hus lå engang, fortælle om en mystisk, brændt lugt i kælderen. For kan man nogensinde virkelig slippe af med djævlen?
Serien er produceret af radiodokumentarist Lea Linstow i samarbejde med:
Museum Sydøstdanmark og med støtte fra bl.a.
Køge kommunes kulturpulje.
Serien "Da djævlen kom til byen" kan findes i diverse podcastapps og her.
Episode 1:6
Et væsen på hønsefødder og en mystisk lugt i kælderen
Hvorfor kan Anna og Johanne ikke sove? Hvad er det for et mystisk væsen, der er på spil i Køge om natten? Hvorfor lugter der stadig brændt i kælderen i tøjbutikken på Køge torv?
I første episode af serien om Køge Huskors stilles mange spørgsmål. For historien om danmarkshistoriens måske største drab på kvinder er gådefuld og utrolig. Med hjælp fra eksperter og borgere i Køge tolkes sagens historiske kilder med brug af både fakta og fantasi.
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.
Episode 2:6
En ven i nøden
Hvem går du til, når katastrofen står for døren? Ruster gammel kærlighed? Og kan man stole på præsten? Og hvad med mystiske kvinder med uorden på håret?
Seriens andet afsnit dykker ned i 1600-tallets katastrofer - og tilbage til vores egen tids. Hør Jan Hansen fortælle om, hvad han gør for at forberede sig på de katastrofer, han er bekymret for vil indtræffe i fremtiden. Og hør, hvad to kvinder gjorde i starten af 1600-tallet.
Anna Bartskær opsøger byens præst for at få vejledning ift. de mystiske og uhyggelige ting, der sker i hendes hus. Og Johanne vil tilgive en gammel fjende. Det går bare ikke helt efter planen.
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.
Episode 3:6
Midnatsmøder og djævlebesættelser
Er der nogen, der ser klart i mørket? I tredje episode handler det om magi og besættelse. For mørket ligger tungt omkring Køge. Og mens nogle finder uventet styrke og nye venner i det, er det ved at tage livet af andre. Drengen Jacob flyver flere meter op i luften, og hele familien Bartskær falder om i deres stue. Noget drastisk må ske. Noget drastisk vil ske. Hør også Lærke Ebbe fortælle om at være i lære som sangoma i Sydafrika og vende tilbage til et magi-forskrækket Danmark.
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.
Episode 4:6
Kongens breve
Var dem, vi kaldte hekse, aktivister? Hvornår er handlinger politiske, og hvem bestemmer det? Hvorfor er hidsighed så farligt - og hvad har kongen med det hele at gøre? I fjerde afsnit af serien kan du høre Mathilde Vinther fortælle om politisk aktivisme - både den, hun selv planlægger, og den, hun ender med at blive en del af uden at ville det eller være klar over det.
Hør om de to skæbnesvangre kongebreve, der vender op og ned på historien i Køge. For nu er begivenhederne blevet politiske.
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.
Episode 5:6
Bål og brand
Hvordan er det gået til, at den helt unge teolog pludselig står på den prestigiøse prædikestol i Køge kirke? Hvordan uddriver man en dæmon fra en niårig dreng? Og hvad snakkes der om på galgebakken?
Femte episode af serien hedder "Bål og brand", for det er her, ilden for alvor får fat i byen, som også pludselig får en ny præst. Ingen ved, hvordan den unge teolog, Niels Simonsen Glostrup, uden videre fik embedet uden inddragelse af byens vigtige mænd. Vi følger Niels' første tid i Køge, hvor han på få uger kommer til at se mere, end han har set i hele sit liv. Han skal uddrive dæmoner og give troldkvinder den sidste nadver - og mærke, at der er forskel på teori og praksis.
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.
Episode 6:6
Lys over land?
Hvem holder øje med præsten på prædikestolen? Hvad sker der, hvis man tisser i døbefonden i dag? Hvad laver Anna Bartskær ved mosen? Hvordan finder man lys i det dybeste mørke? Og hvad handler hele denne her fortælling egentlig om?
I sidste episode af serien kan du høre, hvordan begivenhederne omkring danmarkshistoriens måske største drab på kvinder fik sin afslutning. Og hvad der siden skete i Danmark.
To kvinder hjælper mig med at kaste lys over begivenhederne med hver deres faglighed. Præsten Charlotte Dybdahl Vinther fortæller om at prædike til sine forgængere, og hør hendes trylleformular imod mørkets kræfter. Museumsinspektør fra Museum Sydøstdanmark vil også kaste lidt lys over kilderne og det blik, der tolker dem - for kan vi nogensinde læse fortiden uden at fortolke vores egen tid ind i den?
Vil du downloade podcasten, eller er der problemer med afspilningen, så prøv SoundCloud.