BESAT

BESAT - en udstilling om hekse og overtro

Åbner 27. juni 2024 kl. 12.00

Vi spoler tiden tilbage til 1600-tallet. Nærmere bestemt 1612-1615. Dengang blev 16 kvinder i Køge anklaget for trolddom i, hvad vi i dag kender som Danmarks største hekseproces.

Kun én slap fra med livet i behold.

I udstillingen 'BESAT' kan du se frem til at udforske et af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien, når du træder i den lokale Køge-kvinde, Anna Bartkærs, fodspor og oplever nogle af de hekse-pinsler, som hun og hendes familie blev udsat for - lige her i Køge.

Udstillingen fortæller om en tid med hekseprocesser og -forfølgelser, skildret gennem Bartskærs unikke nedskrevne beretninger samt autentiske vidneforklaringer fra retssagerne, og illustreres af Jim Lyngvild, der med hjælp fra kunstig intelligens har genskabt hændelserne og bragt de anklagede hekse til live.

"Det er ret unikt, at der findes en nedskreven beretning om de troldoms-plager, som en lokal Køge-familie måtte udstå. Hekseprocesserne er godt dokumenteret, takket være periodens kæmnerregnskaber og rådstueprotokoller, der blandt andet viser byens udgifter til at brænde heksene samt de vidneudsagn, der førte kvinderne til bålet", forklarer kulturarvschef, Kristoffer Buck Pedersen.

Udstillingen byder på en række genstande fra perioden, herunder en døbefont, som en af de anklagede tissede i, en seng som den, mange troldomsramte vred sig i smerte i, en gryde brugt til at mane djævlen op, og en natpotte med troldtøj til beskyttelse mod hekse.