Stege Sukkerfabrik

Den gamle sukkerfabrik i Stege lukkede i 1989, og fabrikkens flotte, røde bygninger anvendes nu til kontorer, værksteder, butikker og andre erhverv.

Frem til lukningen var Stege Sukkerfabrik øens største arbejdsplads med mange fastansatte arbejdere, og i de store roekampagner blev ydeligere et stort antal sæsonarbejdere ansat.

Det er nu mere end 30 år siden, at de sidste sukkerroer blev læsset af, og maskinerne stoppede. Men mange mønboer husker stadig tiden om efteråret, når roekampagnerne satte ind - overalt på vejene mødte man de store roelæs, man fandt roer i vejkanten til en lille roelygte og, ikke mindst, den helt specielle lugt der bredte sig over Stege og Lendemarke, når sukkerproduktionen var i gang.

Mange havde famile, venner eller bekendte, der arbejdede på sukkerfabrikken, og Lokalhistorisk forening har taget initiativ til at indsamle gamle fotos og historier om de mange arbejdere, der har haft deres gang på sukkerfabrikken, saftstationerne, roeprammene, sukkerskibene, kulskibene, og gjort sukkerproduktionen mulig.

Det er blevet til en fin udstilling med især mange fotos, der viser mennesker og arbejdslivet på sukkerfabrikken. Og måske ser du nogen du kender, på billederne.

Udstillingen kan ses frem til d. 19. december 2020.