Udstillinger og projekter

Holmegaard Værk - For sans og samling

Holmegaard Værk er Danmarks nye hot spot for kunsthåndværk og tradition, hvor vi formidler fortiden som inspiration for fremtiden. I de smukke sydsjællandske omgivelser ved kanten af Holmegaard Mose slår det gamle Holmegaard Glasværk dørene op til en verden af design, håndværk og historie.

I et partnerskab mellem museum, kommune og kulturliv løfter vi den danske designtradition til et niveau, den ikke har været på siden 1950’erne og 1960’erne. Og med fokus på det gode håndværk og det innovative design puster vi til en industri, der siden 2008 har været uddød i Danmark.

Alle sanser sættes i spil, når vi udstiller en af Nordens største og vigtigste glassamlinger på mere end 42.000 stykker glas, fortæller historierne fra både værksteder og tegnestue og giver hænderne lov til at udforske materialerne i vores glas- og keramikværksteder.

Et team af glasmagere i særklasse sørger for røg i skorstenene fra det nye og ultramoderne glasværksted, hvor de i samarbejde med en række gæstekunstnere og -designere blæser ideerne til live.

Du kan altid følge Holmegaard Værk via:

FB 

Instagram

Eller tilmelde dig vores nyhedsbrev

MED RESPEKT FOR HISTORIEN

Holmegaard Glasværk er Danmarks første, sidste og eneste bevarede glasværk.
I disse rammer - der har en høj grad af arkitektonisk og bevaringsværdig værdi -
har vi skabt Nordens levende museum for form og forvandling.

Med stor respekt for historien er udstillingerne bygget op om kernen i det internationalt anerkendte glasværk. Værkstederne og ovnene står, som de blev forladt i 2008. Som hjertet i Holmegaard Værk har de bevaret deres status som glasværkets kerne. Også udenfor, hvor den omkringliggende og helt unikke glasby deler historie og skæbne med glasværket, er der restaureret med respekt og autenticitet.

15.000 kvadratmeter under tag og et 24.000 kvadratmeter stort udendørsareal og mosen danner tilsammen rammerne for det særlige kulturmiljø med oplevelser, uddannelse og erhverv, der er smeltet sammen til Holmegaard Værk. En genopbygning, der forener det oprindelige og autentiske med det moderne og nyskabende.

INDENDØRSAREALERNE

Med nænsomhed der bevarer industriens rå natur, er den gamle fabrik, den nyopførte hovedbygning, de nyrenoverede tørvehaller, de bevaringsværdige arbejderboliger og kontorbygninger samt kunsthåndværkernes atelierer indrettet med:

Glasværksudstilling

1.100 m2 stor udstilling om arbejdet i glashytten på Danmarks første glasværk. Omkring den gamle tankovn, der rummer 45 tons størknet kunstfærdigt belyst glas, fortæller medarbejdere om at arbejde med mundblæst og maskinelt fremstillet glas.

Holmegaard og Kähler

560 m2 med mere end 500 udvalgte stykker glas og keramik udstillet på et 35 meter langt bord. Næsten 200 års Danmarkshistorie visualiseres med glas og keramik fra perioden. Otte kunstneres historie om design, inspiration og passion fortælles af familie, kollegaer og eksperter.

Glassamlingen

Udstilling med mere end 42.000 stykker glas fra hele Holmegaards historie. Prøveglassamlingen, der er en af Nordens største og vigtigste samlinger af glas, er sat smukt op på en imponerende reol, der måler 7,5 meter i højden og 40 meter i bredden.

Kählerudstilling

Udstilling med 6.000 stykker Kähler­keramik. Dette mesterstykke af en keramiksamling fortæller historien om Kählers pottemagerværksted og om danskernes hverdag fra 1839 til i dag.

10.000 års kreativitet

250 m2 med skiftende udstillinger af historiske pragtgenstande fra Museum Sydøstdanmarks samlinger. Aktuelt en specialudstilling med internationale stenalderfund fra Holmegaard Mose, der formidles med en inspirerende samtale om 10.000 års kreativitet og skabertrang.

Per Steen Hebsgaard

960 m2 udstilling af værker af glarmester Per Steen Hebsgaard. Værkerne viser Per Steen Hebsgaards imponerende samarbejde med koryfæer som Bjørn Nørgaard, Per Kirkeby og Erik A. Frandsen.

Multihal

670 m2 med skiftende udstillinger af kultur i verdensklasse. Med nutidigt glasdesign og kunsthåndværk, indlån af samlinger fra hele verden og plads til afholdelse af store events og koncerter.

Professionelle og levende værksteder

Det 400 m2 store moderne glasværksted med glasmagere i særklasse fungerer som en arbejdsplads for skiftende gæstekunstnere og et showroom for publikum. På de arbejdende værksteder kan besøgende selv prøve kræfter med glaspustning, keramik og gipsstøbning og blive introduceret til både lette og mere avancerede teknikker. Vi tilbyder derudover undervisning til ungdomsuddannelser, skoler og dagtilbud og praktikforløb for Kunstakademiets designstuderende. Talentskolen er rammen om en 1-årig designlinje for unge med lyst, vilje og talent til at udtrykke sig kreativt med hænderne. Derudover huser vi Grafisk Værksted/NÆSTVED - Print Studio for Artists, som er et værksted for professionelt arbejdende kunstnere fra ind- og udland.

Konferencer og events

Der kan bookes mødelokaler og konferencefaciliteter med plads til op til 200 deltagere. Vi tilbyder et helstøbt årsprogram med foredrag, koncerter, gåture i lokalområdet o.m.a. Derudover har vi et partnerskabs- og netværksprogram målrettet lokale virksomheder.

Spisesteder

Holmegaard Værk huser en cafe med friskbrygget kaffe, velsmurte sandwich og delikate desserter for enhver smag og pengepung. Derudover findes en restaurant med smukt anrettet smørrebrød til dem, der gerne vil have oplevelsen til at vare lidt længere. Rundt omkring har vi lavet små oaser, hvor man kan holde en pause, lade de første indtryk sætte sig og lade op til de næste.

Designshop

Museumsbutik med kunstindustriprodukter, unikafund, bøger og merchandise. Derudover vil der være salg af glas fra Holmegaard, keramik fra Kähler og Holmegaard Værks egne kunsthåndværksprodukter

Små erhverv

Vi tilbyder udlejning af lokaler og værksteder til gallerier, atelierer og værksteder. Også kunstnere og kunsthåndværkere kan leje sig ind i vores moderne faciliteter.

MAGASINET

På Museum Sydøstdanmark har vi genstande indsamlet af områdets museer gennem 100 år. Dem vil vi gerne passe på. Derfor har vi indrettet et magasin på Holmegaard Værk, som lever op til alle moderne forskrifter i Slots- og Kulturstyrelsens kravspecifikation. Magasinet ligger i de gamle Tørvehaller, hvor museets ansatte kan administrere dem i forhold til bevaring, forskning og udstillingsaktiviteter på alle Museum Sydøstdanmarks museer i Næstved, Køge og Vordingborg kommuner. 

PARTNERSKABER

Holmegaard Værk satser på vitale partnerskaber og erhvervssamarbejder med lokale og nationale aktører.

Nogle af partnerskaberne er allerede i udvikling. Og flere kommer til. Her er en række af de nuværende samarbejder præsenteret:

KADK /Glasmuseet Ebeltoft/ Designmuseum Danmark/ Hempel Glasmuseum/ RUC/ The Finnish Glass Museum / Kulturparken Småland / Glass Factory / ICOM Glass / Per Steen Hebsgaard / Næstved Ressource City / Talentskolen/ Grafisk Værksted /Rønnebæksholm

SPONSORER

Holmegaard Værk er etableret og finansieret gennem Næstved Kommune og via fondsmidler. Ansøgning om finansiering var delt op i tre faser.

Første fase omfattede søgning for ca. 103 mio. kr. Herunder knap 22 mio. kr. til køb af ejendomme og udendørsarealer, godt 48 mio. kr. til istandsættelse af bygninger og uderum og omkring 33 mio. kr. til etablering af udstillingerne, eksperimentarium og værksteder.

De 103 mio. kr. til køb, istandsættelser og etablering blev en realitet primo 2018 og er en forudsætning for, at driften af Holmegaard Værk og projektet som helhed bliver bæredygtigt.

Der sikres entreindtægter, udlejning/forpagtning, partnerskaber, erhvervssponsorer og museumsdriftstilskud for 16 mio. kr. til den almindelige drift.

Holmegaard Værk er støttet af Realdania / 15. Juni Fonden / Brand af 1848 / Næstved Museums Gavefond / Knud Højgaards Fond / LAG Sydsjælland / Næstved Kommune / A.P. Møller Fonden / Ardagh / Rosendahl Design Group / Sparekassen Sjælland

Tak for støtten.

BESTYRELSEN

Holmegaard Værk har naturligvis også en bestyrelse, som skal være med til at styre projektet sikkert i mål. Bestyrelsen består af:

Formand: Torben Nielsen, tidligere Nationalbankdirektør/tnielsen4690@outlook.dk

Næstformand: Carsten Rasmussen, borgmester, Næstved Kommune/caras@naestved.dk

Bestyrelsesmedlem: Hanne Dollerup, direktør, Næstved Kommune/hdoll@naestved.dk

Bestyrelsesmedlem: Jens Böhme, sekretariatschef, Realdania/jeb@realdania.dk

Bestyrelsesmedlem: Henrik Terkelsen, arkitekt/ht@henrikterkelsen.dk

Holmegaard Værk in english

We open in 2020.

Download the folder about the new museum here