Holmegaard Outdoor

Holmegaard Outdoor

Glæd dig til at få fortællingerne om Holmegaard Mose og den historiske glasby, gå på jagt efter genopståede stenalderdyr i spillet 'Beast Hunt' og oplev en helt ny kunstinstallation af Bjørn Magnussen

På kanten af Holmegaard Værk ligger den forunderlige glasby og den naturskønne Holmegaard Mose. Begge gemmer de på et væld af historier og fortællinger om alt fra tidligere tiders bosættelser til myter om mosevæsner, arkæologiske fund, tørvudvinding og meget mere.

I et helt nyt og gratis oplevelsesinitiativ skabt med støtte fra Nordea-fonden, kan du glæde dig til at gå på opdagelse i fem fascinerende podcastruter fyldt med spændende og medrivende historier fra Holmegaard Mose og Glasbyen.

Holmegaard Outdoor er støttet af Nordea-fonden.

Se programmet for åbningen her

Fem fascinerende podcastruter

Velkommen til Holmegaard Outdoor.

I fem fascinerende podcastruter kan du glæde dig til at opleve kultur og natur smelte sammen i en symfoni af lyd og fortællinger, der tager dig med til en verden af kunst, arkæologi, myter, mennesker, mosevæsner og meget mere.

Her møder mosen fortidens hvisken og åbner en portal af forunderlige historier, alt imens du bevæger dig rundt i den smukke Holmegaard Mose og atmosfæriske glasby.

Undervejs på din tur vil du blandt andet høre om spektakulære arkæologiske fund, kunstneriske impulser og mystiske mosevæsner, når du stiger ombord på en lydlig rejse gennem mere end 10.000 års kulturhistorie.

Holmegaard Outdoor består af fem lydruter på cirka 3,5 kilometer, der hver især dykker ned i et særligt aspekt af Holmegaards historie og natur.

Ruterne i Holmegaard Outdoor

Stenalder i mosen

Holmegaard Mose gemmer på et væld af skatte, som har ligget trygt og velbevaret i mosen i tusindvis af år. Nogle så dagens lys, da man gravede tørv i mosen. På denne rute fortæller arkæolog Kristoffer Buck Pedersen om fundene og hvad de kan fortælle om vores tidlige forfædre.

 

Den inspirerende mose

Siden tidernes morgen er kunstnere blevet inspireret af naturen. Men hvorfor er den egentlig så stærk en inspirationskilde? Og hvordan omsætter man naturens indtryk til et kunstnerisk udtryk? På denne rute vil du møde fem kunstnere og kunsthåndværkere, der alle fortæller om deres forhold til naturen og den rolle, den spiller i deres arbejde med billedkunst, glasdesign og keramik.

 

Myter og mosevæsner

I gamle dage var man på vagt over for mosen, som man troede vrimlede med skræmmende, truende og farlige væsner. På ruten her får du selskab af forfatter og historiker Kåre Johannesson, som fortæller om blandt andet nisser, elverfolk og lygtemænd – og ikke mindst hvordan man kunne beskytte sig, hvis man i gamle dage forvildede sig ud i mosen.

Mennesket og mosen

Mosen har til alle tider været et både mystisk og dragende sted. Men det er også et ganske særligt sted med et plante- og dyreliv, der ikke findes mange andre steder. Vi har brugt planter og bær til mad, drikke og lægemidler, til overlevelse og til nydelse. På den her rute kan du blive klogere på nogle af de mange møder, som mennesket og mosen gennem tiden har haft.

 

Glasbyen

På ruten her bliver du ført rundt i det, der engang var Glasbyen – her boede oprindeligt alle glasværkets medarbejdere og deres familier. Det gav en særlig identitetsfølelse blandt arbejderne, der altså også var naboer.

"Holmegaard Outdoor formår at binde kultur og natur sammen på en helt unik måde"

- Gæst til Holmegaard Outdoor 

Bjørn Magnussen skaber ny kunstinstallation

Skulpturen med det poetiske navn ’Modtager’ er skabt af kunstneren Bjørn Magnussen. Værket symboliserer intuitionen, som står centralt i kunstnerens eget liv og virke, og som siden tidernes morgen har været en altafgørende urkraft.

Blandt andet her i Holmegaard Mose, hvor mennesket gennem 10.000 år har levet af og med naturen. Her har den iboende intuition kunnet betyde forskellen på liv og død for dem, som har levet og jaget her siden stenalderen.

Med værket ’Modtager’ inviterer Bjørn Magnussen dig på en insisterende måde til at betræde mosen med åbenhed og nysgerrighed og for en stund glemme alt det, du tror, at du ved.

Som en del af ruten 'Den inspirerende mose' kan du høre Bjørn Magnussen fortælle om arbejdet med det 10 meter høje værk ’Modtager’, som er skabt af egetræ, glas og en fod af marmor.  

Jeg har skabt en modtager for at få det spirituelle og intuitive ind i vores samfund. Vi har brug for at kunne gå ud et sted og bare modtage"

- Bjørn Magnussen

Stenalderjagt i mosen

Godt du kom, jæger - vi har brug for din hjælp! Onde kræfter er løs i mosen.

Vi har observeret seks forskellige dyr, der er vendt tilbage fra stenalderen. De er blevet gale af tidsrejsen, og de angriber alt og alle. Freden i mosen er brudt. Gør dig klar til at bekæmpe ondskaben. Men pas på! Dyrene er snu, og ligger på lur overalt og angriber, når du mindst venter det.

Uanset hvor dyrene gemmer sig, så må du opspore dem og sende dem tilbage til stenalderen. Men dyrene vil gøre alt, hvad de kan, for at spolere dit udstyr og undgå at blive fanget.

Lykkes det for dem, er både mose og mennesker i stor fare! Vi stoler på dig!

Om spillet

'Beast Hunt' er et interaktivt spil, der foregår i Holmegaard Mose, og benytter sig af en yderst avanceret GPS-teknologi til at transportere dig ind i en digital verden fyldt med tidsrejsende stenalderdyr.

Spillet er en del af Holmegaard Outdoor, og kan downloades til både iPhone og Android. Du downloader 'Beast Hunt' ved at scanne QR-koden og downloade appen ved ankomst til Holmegaard Værk.

For at få den fulde spiloplevelse, anbefaler vi, at du medbringer hovedtelefoner.

Pas godt på naturen

Holmegaard Mose er et stykke fredet og sjælden natur med et unikt dyre- og plantelig. Vi opfordrer derfor til, at vi alle hjælper hinanden med at passe på naturen.

  • Huske at tage dit skrald med dig. Du kan benytte skraldespanden foran museets indgang til dit affald.

  • Vær opmærksom på at noget af mosen befinder sig på forurenet grund. Det er derfor ikke en god ide at spise af mosens planter og bær.

  • Alt efter årstid og nedbør kan stierne være våde, så solidt og vandtæt fodtøj anbefales.

  • Du må gerne nyde din madpakke i madpakkehuset. Husk blot at rydde op efter dig.

  • Terrænet i mosen er ikke handicapvenligt og heller ikke velegnet til klapvogn og barnevogn. I stedet kan du med fordel vælge ruten “Glasbyen”, der følger et mere tilgængeligt terræn.