Skiftede de helt?

Ifølge Harald Blåtands Jellingesten var danskerne blevet kristne. Men var de nu også det? Eller tog det et stykke tid for danskerne at vænne sig til den nye religion?

 

Tvivleren

Vi ved, at ikke alle vikinger i Norden, der kaldte sig kristne, var det hele tiden. I sagaerne kan vi læse en historie om manden Helgi Eyvindarson. Helgi var fra Norge, men han tog til Island for at bo. Helgi var egentlig kristen. Det sagde han i hvert fald selv. Men som der står i sagaen, så var han lidt forvirret i sin tro. For når han skulle ud på en sejltur eller kom i en farlig situation, så bad han til den nordiske gud Thor i stedet for den kristne Gud og Jesus.

 

Måske fandtes der også personer som Helgi i Danmark? Folk, der prøvede at skifte, men alligevel også bad til de gamle guder en gang i mellem.

 

En blanding

For en viking, der var vant til at tro på mange guder, var det ikke nødvendigvis et problem at acceptere en ny gud. Man kunne sagtens tilbede Jesus og Gud ved siden af alle de andre guder i nordisk mytologi. Problemet var, at de kristne påstod, at alle de andre guder ikke fandtes. At der kun var én Gud. Det kunne være en svær tanke for en viking.

 

Vikingerne kunne godt mene, at de troede på den kristne gud, uden at de andre kristne i Europa var helt enige i dét. For de kristne skulle kun tro på én gud. Nogle af de ting, vi har fundet fra vikingetiden, tyder på, at vikingerne ikke var skiftet fuldstændig væk fra de nordiske guder.

 

Se på de her billeder.

Denne side blev brugt til at støbe kristne kors.

Denne side blev brugt til at støbe Thors hammer.

På billedet kan man se en støbeform, der blev brugt til at lave amuletter, som vikingerne kunne bære om halsen. På den ene side var der en form, man kunne bruge, hvis man ville lave en Thors hammer. På den anden side var der en form, som man kunne bruge til at lave kristne kors med.

 

Denne Thors hammer-amulet har et lille mønster, der danner et kristent kors.

Lyt til historien, som fortæller om en ung nonne, der kommer til Hedeby. Hun fortæller om sine tanker omkring vikingernes vægelsindede religion.

 

 

  • Hvad tror du, vikingerne, der engang har ejet støbeformen og amuletten, selv har ment, de troede på?
  • Hvad tror du, de har troet mest på?

 

Den stærke eller den lidende

Harald Blåtand og de andre vikinger var ikke interesserede i en svag gudefigur. De ville have en stærk kriger at se op til ligesom Thor og Odin. Derfor viste de Jesus lidt anderledes, end man gjorde senere i middelalderen - og end vi gør i dag.

 

Prøv at se på, hvordan Jesus blev malet på Jellingstenen.

Foto: Lennart Larsen

 

Sammenlign med billedet af krucifikset fra middelalderen herunder.

Foto: Arnold Mikkelsen

 

Øvelse

Kan du kende forskel på Jesus fra vikingetiden og Jesus fra middelalderen?

Hent øvelsen her.