Gåsetårnet

Gåsetårnet står som det eneste tilbage af den engang mægtige borg. Hele ni tårne i samme størrelse som Gåsetårnet tronede dengang op fra borgen, da den var kong Valdemar Atterdags hjem.

I vores udstilling 'Under belejring' smadrer vi Gåsetårnet, og lader dig se, hvordan en belejring i middelalderen kunne have set ud. Heldigvis sker det hele digitalt, så tårnet ligner sig selv, og du risikerer ikke at få en vildfaren pil i hovedet. Du risikerer derimod at lære en masse om middelalderen, samtidig med at du bliver bombarderet med indtryk.

Foto fra udstillingen Under belejring

Foto fra udstillingen Under belejring

Hvorfor hedder det Gåsetårnet?
Kong Valdemar Atterdag modtog i 1367 krigserklæringer fra 77 tyske hansestæder. Men det tog han let på, og satte en guldgås på toppen af det nybyggede forsvarstårn som en hån mod dem. Han var nemlig ikke mere bange for dem end for 77 skræppende gæs, sagde han.

Den guldgås, der sidder på toppen i dag, er ikke den samme som Valdemar Atterdag satte på tårnet. Den oprindelige guldgås blev nemlig stjålet af den danske konge Erik af Pommern, da han stak af fra Danmark med statskassen under armen. Sagnet siger, at han tabte gåsen i havet, og at den stadig ligger der.

Den nuværende guldgås er faktisk næsten en meter på alle ledder og kanter. Den blev lavet i 1871, og 100 år senere blev den forgyldt med hele 2 kilo guld.

Guldgåsen er fra 1871 og er forgyldt med hele to kilo guld!

Guldgåsen er fra 1871 og er forgyldt med hele to kilo guld!

Hvorfor står Gåsetårnet endnu?
Gåsetårnet er 650 år gammelt, men er stadig i rigtig god stand. Men hvorfor det, når nu resten af Vordingborg slot er næsten væk.

Hele slottet og borgen gik i forfald, da magtens centrum flyttede fra Vordingborg og det sydlige Sjælland op til Københavnsområdet. Dengang var der ikke nogen interesse i at bevare bygninger og kultur for eftertiden. Men Gåsetårnet blev brugt som fængsel, og derfor blev lige netop den del af borgen vedligeholdt. Resten af tårnene styrtede i voldgravene eller murstenene blev brugt til andre huse i området.

Men selvom Gåsetårnet blev brugt til at holde folk indespærret, blev der ikke passet særlig godt på det. Faktisk undslap fire fanger i 1725 på den konto.

En af dem var Kirsten, der sad fængslet i Gåsetårnet for at have dræbt sit eget barn. Men det blev hun hurtigt træt af, for der var både koldt og enormt beskidt i tårnet. Et lokum blev først installeret 14 år senere.

Det gad Kirsten ikke vente på, og derfor hev hun et af de mange rådne gulvbrædder op, kravlede ud af cellen og befriede Gåsetårnets tre andre fanger. De fandt noget reb og firede sig i nattens mørke ned fra tårnet og ud i friheden.

I dag er Gåsetårnet i tip top stand; der er ingen rådne gulvbrædder og lokummet har vi erstattet med et moderne toilet inde på museet.

Hvis du vil have flere historier af samme skuffe, må du komme ned og besøge Danmarks Borgcenter og tage med på en af vores guidede rundture.

Gåsetårnet er bygget i 1360'erne af Valdemar Atterdag

Gåsetårnet er bygget i 1360'erne af Valdemar Atterdag