Døden

De asatroende troede på et liv efter døden. De mente, at når mennesker døde, kom de til et dødsrige hos nogle af guderne. Dét betød, at man skulle have de ting med sig i graven, som man ville få brug for i efterlivet. Man havde fx brug for sine smykker eller våben, sin kam eller måske endda sit skib! Derfor blev alle disse ting langt ned i graven til en, når man døde, så man kunne tage veludstyret til efterlivet.

Men de asatroende mente ikke, at der kun var ét dødsrige. I nordisk mytologi var der flere forskellige dødsriger, man kunne ende i. Dét, der afgjorde, hvor man endte, var måden, man døde på. Det var meget anderledes, end hvad de senere kristne vikinger troede på. I kristendommen var det måden, man havde levet sit liv på, der afgjorde om man kom i himmelen eller helvedet. Det handlede om at være et godt menneske, mens man levede. Sådan var det slet ikke i den nordiske mytologi. Dér vidste man ikke, hvilket dødsrige man endte i, før man vidste, hvordan man døde.

 

Dødsrigerne

 

Hel

Hel var stedet, man kom hen, hvis man døde af sygdom eller alderdom. I Hel var der ikke noget krav om, at man skulle foretage sig noget bestemt med sin tid, som der fx var i Odins Valhalla. Hvis man havde fået nogle ordentlige gravgaver med, kunne man altså tilbringe tiden ganske rart. Hvis ikke, måtte man jo undvære. Hel var også navnet på den gudinde, der herskede i dette dødsrige.

På billedet af W. G. Collingwood kan I se Odin på sin vej til Hel.

 

Valhalla

Valhalla var Odins hal. Her kom de særligt dygtige og modige krigere til, når de døde. Men kun hvis de døde i kamp. I Valhalla brugte de døde krigere hver eneste dag på at træne til kamp. Krigerne i Valhalla skal være Odins hær ved det sidste store slag: Ragnarok, verdens ende. Så de skal være så dygtige som muligt.

På billedet af Emil Doepler kan I se, hvordan han mente, det kunne se ud i Valhalla.

 

Folkvang

Folkvang var gudinden Frejas sted. Freja var gudinde for kærlighed og frugtbarhed, men hun var også gudinde for et af dødsrigerne. Freja fik halvdelen af alle de dygtige og modige krigere, der faldt i kamp. Den anden halvdel gik til Odin. Ligesom Odin skal Freja bruge krigerne i det sidste store slag, Ragnarok, som sin personlige hær.

Kunne Folkvang gemme sig bag tågen?

 

Ran

Ran var gudinde for et fjerde dødsrige. Hun var gift med Ægir, som var havets gud. Til Rans dødsrige kom alle dem, der var døde til søs. Ran samler også sammen til en hær af krigere. Når Ragnarok kommer, skal Rans hær kæmpe mod Odins krigere.

Gruppedrøftelse

I hvilket dødsrige ville du helst ende?

Hvilke af dine ting ville du gerne have med til dødsriget?

 

Lyt til lydklippet herunder om en mand, hvis kone lige er død og skal begraves.

Hvor tror han, hun er endt henne?

Hvad har han givet hende med i graven som gravgaver?

 

 

 

Beslutningsleg

Hvor ville du ende henne i vikingernes dødsriger?

Tag beslutninger som en viking, og se om du overlever det!

 

Hent spillet her.