Introduktion

 

Vikingetiden er en af de mest kendte perioder i danmarkshistorien - både i Danmark og i udlandet. Vikingerne er kendt for at være farlige og frygtede krigere, der angreb og hærgede rundt om i Europa. Men vikingerne var også meget andet end krigere. De var dygtige handelsmænd, som sejlede ud i verden i deres skibe og bragte eksotiske varer hjem til Skandinavien. De var også håndværkere, som fremstillede kunstfærdige mønstre og smukke motiver til de ting, de lavede. Det er disse vikinger, som vi skal lære bedre at kende i dette materiale. 

Byer var en helt ny ting i Skandinavien i vikingetiden. Sådan nogle havde man aldrig haft før. Men i vikingetiden begyndte der at være steder, hvor husene lå tættere sammen, end de havde gjort før, og hvor der var så mange huse på samme sted, at det blev til en by.

Den ældste danske by i vikingetiden var Hedeby. Det blev også til den største by. Folk fra hele vikingernes verden kom til Hedeby for at købe og sælge varer. Og vikingerne kunne komme til Hedeby for at købe varer, de ikke kunne få andre steder.