Opgave 9

Hvordan skal en regent opføre sig?

Margrete fik kun et biologisk barn: Oluf, som var konge over Danmark og Norge, før han døde kun 17 år gammel.

 

Margrete adopterede sin søsters barnebarn Erik og fik ham indsat som konge i stedet for Oluf. Men i virkeligheden var det hele tiden Margrete, der regerede. 

Da hendes liv lakkede mod enden, skrev hun et brev til Erik om, hvordan han skulle styre riget. 

 

Vi har valgt tre uddrag fra brevet, som I skal læse her. 

Markér i teksten i opgavehæftet, hvad Margrete mener, Erik skal gøre som konge for at beholde sin magt.

 

Fremdeles skal vor søn alle vegne, han drager frem, lade almuen hylde ham og sværge, at de med Guds hjælp vil anse ham for deres konge af Guds nåde og gøre alt det for ham, som de bør gøre for deres konge. Og han skal svare dem, som gør dette for ham, at han vil holde dem ved fred, lov og ret efter bedste evne, og at han ingenlunde forsømmer at gøre dette, hvor han kommer frem, sådan som det er sagt ovenfor.

Fremdeles hvis hr. Amund eller nogen anden byder ham til gæst, at han så spiser med dem. Og hvis nogen, mand eller kvinde, ung eller gammel, tilbyder at give ham noget stort eller småt, at han da velvilligt modtager det af dem. Hvilket, hvis han ikke gjorde det, da kunne folket tage anstød deraf, og da kunne man opfatte det anderledes, end han havde villet det, og der kunne komme meget heraf.

Fremdeles at han er tolerant og tidig både årle og silde, og først hver dag tjener Gud, og vægter sine ord og ikke taler hverken i harme eller på et andet tidspunkt, hvor han eller flere kunne få skade deraf eller nogen måtte tage noget anstød af ham.