- Jord

Når vi læser historierne om, hvordan vikingerne tog til Færøerne, Island og Grønland, kan vi godt undre os lidt.

Der er ikke nogen historier om, at de overfaldt, berøvede og plyndrede sig til guld på disse togter. Der var nemlig næsten ingen mennesker at overfalde og røve på øerne! De kunne altså ikke vende rige hjem fra disse steder. Det var selvfølgeligt en stor rejse, man tog ud på, når man sejlede til Island eller Grønland i vikingetiden, så måske gav det meget ære?

Men de fleste vendte slet ikke tilbage til Skandinavien igen, når de først var taget afsted til Island eller Grønland. De blev derude. Så de kunne ikke nyde godt af den ære, man fik ved at være langt væk.

Hvad var der så på øerne?

Måske er svaret simpelt: Jord!

Jord var meget vigtigt i vikingetiden. På jorden skulle man dyrke alt det, man skulle spise, og alt det foder, ens dyr havde brug for.

Se filmen om vikingernes mad.

 

For at lave både grød og brød skal man have korn, og for at holde og spise husdyr skulle man have foder. Begge dele krævede, at man havde jord at dyrke det på. Hvis man var heldig, lå ens jord ud til noget vand, så man kunne fange fisk ligesom i Hedeby.

Men der var ikke altid jord nok til, at alle kunne få noget. I løbet af vikingetiden blev der flere og flere mennesker, som skulle deles om jorden. Så det var ikke alle, der kunne få jord. Når der ikke var jord nok hjemme, måtte nogle vikinger tage ud i verden for at finde noget jord, de kunne leve af.

 

Hvor god er du til at tage beslutninger om brugen af jord i vikingetiden?

Hjælp Astrid og Sune med at tage de rigtige beslutninger om deres jord.

Hent Du er død-spillet her.