Indledning

Vikingetiden er en af de mest kendte perioder af danmarkshistorien - både i Danmark og i udlandet. Vikingerne er kendt for at være nogle farlige og frygtede krigere, snedige handelsmænd og dygtige sømænd. Men vikingerne var også et folk med fantastiske fortællinger og myter. De havde farverige historier om guder og helte. De brugte disse myter og historier til at forklare, hvordan verden hang sammen, og hvorfor tingene var, som de var. Disse myter kalder vi i dag nordisk mytologi og dem, der troede på dem, kalder vi for asatroende.

Men der skete noget meget specielt i løbet af vikingetiden med vikingernes tro. Nogle vikinger begyndte nemlig at skifte tro. I stedet for at tro på Thor og Odin og de andre guder fra nordisk mytologi begyndte nogle vikinger at tro på, at der kun var én gud, og at han havde sønnen Jesus. De blev kristne.

En af de vikinger, der blev kristen, var den danske konge Harald Blåtand. Kong Harald Blåtand besluttede, at fremover skulle alle danske vikinger være kristne. Det skrev han på en sten, som vi i dag siger, er Danmarks dåbsattest.

 

Hvis I arbejder med iPads eller Apple pc'er, kan I downloade materialet som iBook her:

Vikingernes religion.ibooks

Aftal med jeres lærer, hvad I gør.