- Værdier og penge

 

Mange togter, som vikingerne tog ud på, endte med, at de kom hjem med en masse guld og sølv.

Nogle gange røvede de sig til guldet. Men da folk rundt omkring i Europa havde prøvet at blive angrebet af vikinger flere gange, var de blevet meget bange for vikingerne og deres angreb.

Et vikingeangreb var noget af det værste, man kunne tænke sig. For at undgå, at vikingerne skulle angribe deres by, begyndte folk simpelthen at betale vikingerne for at tage hjem igen uden at angribe byen.

På den måde fik vikingerne masser af guld og sølv, helt uden at skulle slås for det. Det var vikingerne fint tilfredse med.

En munk beskrev, hvordan det var, da vikingerne kom til Frankrig:

 

Læs kilden, og diskuter:

  • Hvad siger munken, der skete?
  • Tror du, det foregik præcist, som han beskrev det?
  • Hvorfor/hvorfor ikke?

 

Oplevelser i dag

Tænk over spørgsmålene, og diskuter dem med din sidemand eller gruppe:

  • Har du nogensinde prøvet at have indbrud i dit hjem? Eller kender du nogen, der har?
  • Hvordan føltes det? Eller kan du forestille dig, hvordan det må føles?
  • Hvad tænkte du om indbrudstyven? Hvad tror du, du ville tænke om indbrudstyven?
  • Kan du forestille dig, at oplevelsen af at have indbrud kunne påvirke, hvordan du tænker om indbrudstyve generelt?

Dem, der skrev om vikingernes togter rundt omkring i Europa, beskrev ikke altid tingene helt, som de skete. Nogle gange beskrev de, hvad de følte, der skete. Hvis munken, der skrev om vikingerne, var bange for dem, fordi han selv var blevet berøvet af dem, beskrev han måske vikingerne som større og farligere, end de i virkeligheden var.

 

Øvelse

Forestil jer, at vikingerne kommer.

Lav en opstilling, der forestiller situationen, og tag to billeder af den.

 

Vikingerne fik altså fat i guld og sølv - enten ved at slås sig til det eller ved at skræmme folk. Ofte var folk så bange for vikingerne, at de gav dem guld og sølv for ikke at angribe.

Men hvad skulle de bruge al det guld og sølv til?

 

Det var vigtigt for en viking, der gerne ville have magt, at have trofaste mænd, der ville slås for ham. Det kaldte man at have en hird. Hvis en viking havde en hird af gode krigere, så kunne han slås mod andre, der også gerne ville have magt. Hvis han vandt, så ville de andre acceptere, at han bestemte.

Men det var ikke gratis at have en hird. Krigerne havde brug for penge, sølv og guld til at købe dét, de havde brug for. En kriger i en hird kunne jo ikke samtidigt dyrke jord, for at få det, han behøvede. Han måtte have betaling for at hjælpe sin herre med at få magt.

Så hvis man ville have magt, krævede det krigere ... og krigere krævede penge.

Lyt til lydklippet.

Her hører du om en viking, der netop er kommet hjem fra togt og nu skal til at bruge sine penge i byen Hedeby. Hvad beslutter han sig for at købe? Og hvorfor?