Harald ville handle

Vikingerne var dygtige sejlere, der drog ud i verden for at skaffe rigdomme. Det gjorde de enten ved at overfalde og røve folk i udlandet, eller ved at handle med de fremmede. Der var mange gode ting og megen rigdom at skaffe ved at handle med andre i Europa.

Men de fleste andre riger i Europa var kristne. Og de kristne ville ikke handle med hedninge - det vil sige folk, der ikke tror på den kristne gud. Derfor var der mange vikinger, der lod sig døbe, mens de var på handelstogt i Europa. Når de så kom tilbage til Danmark, fortsatte de med at bede til de nordiske guder. Helt ligesom inden de tog af sted.

 

Måske syntes Harald Blåtand, at det var mere praktisk, at hans folk var kristne hele tiden i stedet for at skifte frem og tilbage?

Måske var det nemmere at handle og få rigdomme på den måde? Og en konge har jo altid brug for rigdomme.

 

Se hvilke handelsvarer vikingerne fik fra de kristne europæere.

 

Krukke

Keramik fra Rhinlandet blev også solgt i Skandinavien. Nogle af krukkerne og kanderne, der kom til Hedeby for at blive solgt, blev ikke købt, fordi de var smukke, men på grund af det, der var inden i. Krukkerne blev brugt til at transportere vin eller honning til Norden!

 

Råglas

Nogle vikinger var virkeligt dygtige til at lave smukke glasperler. Men for at lave glasperler skal man bruge glas. Noget af det glas, man brugte, kom udefra. Det blev lavet i andre lande eller simpelthen taget fra gamle mosaikker.

 

Bjergkrystal

De hvide bjergkrystaller og de orangerøde karneoler var meget eksklusive og værdifulde i vikingetiden. De blev brugt til smykker til kvinder. De kom fra området omkring Sortehavet og blev fragtet hele vejen til Danmark for at blive solgt.