Hvad handlede man med?

 

Hedeby var først og fremmest en handelsby. Når en viking kom til Hedeby, kunne han købe ting, som ikke kunne fås andre steder i landet. Det var dét, som Ottar syntes var mest spændene ved Hedeby. Der var alle de varer, som håndværkerne i Hedeby selv lavede og solgte. Så var der alle de ting, som handelsmænd som Ottar selv bragte til byen og solgte. Og så var der selvfølgelig også alle madvarerne, som bønderne omkring Hedeby solgte i byen. 

I det følgende kan du lære om alle de forskellige varer, man kunne købe i Hedeby.

Håndværkernes Hedeby

Der var mange, meget forskellige håndværkere i Hedeby. De fremstillede forskellige genstande, som enten var smukke eller praktiske - eller måske begge dele?

Se videoklippet, og lær om de varer, som håndværkerne lavede i Hedeby.

 

Her kan du lære mere om nogle af de ting, de dygtige håndværkere fremstillede.

Hent aktiviteten "3 håndværkere" her.

 

Varer fra landet

foto: Wikimedia Commons - Myrabella

 

Uden for selve Hedeby lå der bondegårde. Langt de fleste i vikingetiden boede på landet og levede af at dyrke jorden. Det var jo sådan, man fik mad. Men en bonde kunne meget mere end at dyrke jorden. De var nødt til at kunne lave de fleste ting selv. Byer var en ny ting i vikingetiden. Derfor var de også meget sjældne. Så en bonde kunne ikke bare smutte ind til byen og købe det, han havde brug for. Derfor var folk på landet for det meste alt-muligt-mænd. Men i byerne var de specialiserede. Det vil sige, at man kun var god til én ting, men så var man til gengæld også rigtig dygtig til det. En kammager kunne lave kamme, men ikke perler. Han kunne heller ikke dyrke jorden, som en bonde kunne. Men han var den bedste til at lave kamme. Derfor kom bønderne fra landet ude omkring byen nogle gange ind til byen og solgte noget af det, de havde dyrket. Folk i byen havde jo brug for at købe mad, når de ikke kunne dyrke det selv.

Varer udefra

Udover de varer, der blev fremstillet i og omkring Hedeby, var der også en masse varer, der kom fra andre steder. Varer fra alle steder i Europa kom til Hedeby for at blive solgt. Det var meget specielle ting, som man ikke kunne lave selv i Hedeby. Men jo længere væk en ting kom fra, jo dyrere var den også. Det tog nemlig både lang tid og kostede mange penge at fragte en vare over lang afstand. Derfor var der mange af disse eksotiske varer, som en almindelig viking ikke kunne købe. Det var kun for de rige. 

 

Download det interaktive vare-kort her.

Tryk herefter på de små billeder af varerne for at læse mere.

 

Nu skal I lave en lille beslutningsleg.

Brug al den viden, I nu har om handelen i vikingetiden, og træf de rigtige beslutninger.

Hent aktiviteten her: beslutningsleg.ppsx