Jan Elhøj & Morten Kirckhoff: FORLADT

Jan Elhøj & Morten Kirckhoff: FORLADT

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ - Kristeligt Dagblad

Du kender måske bedst Jan Elhøj og Morten Kirckhoff fra de populære DR-programmer '0 stjerner' og 'Alt forladt'. Men nu er makkerparret tilbage i en ny udstilling med fotografier af forladte steder fra deres mange rejser i ind- og udland i udstillingen 'FORLADT' på Holmegaard Værk.

Glæd dig til at opleve eventyrerne og rejsemakkernes mange fantastiske, forunderlige og fascinerende fotografier fra forladte steder rundt om i verden.

'FORLADT' er en gribende, rørende og fascinerende fortælling om, hvordan besparelser, centralisering, effektivisering, teknologi, penge, ensomhed og forfald alle spiller en central rolle i, hvorfor vi forlader - cementeret gennem smukke fotografier, der i sin reneste form viser alt det, der står tilbage.

Fra fotografier af forladte private hjem til russiske militærbaser, kazakhstanske rumstationer og en række helt unikke billeder fra det forladte Holmegaard Glasværk efter det gik konkurs i 2008.

Praktisk info

Udstillingsperiode: 22. marts - 20. oktober 2024
Sted: Holmegaard Værk
Adresse: Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard

Om udstillingen

Vi forlader. Steder forgår. Og tider svinder ud.

Du tænker måske ikke over det til daglig. Men hver dag bliver tusindevis af steder forladt og henkastet til eftertiden. Nogle af tilfældighed. Andre med fuldt overlæg. Og nogle som følge uforudsete begivenheder, naturkatastrofer eller politiske interventioner.

Sammen med de to eventyrere, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, bliver du i 'FORLADT' taget på en farverig, forunderlig og fascinerende fotodokumentarisk rejse til nogle af de steder, som vi mennesker har vendt ryggen.

Gennem en række stærke fotografier og medrivende fortællinger vil du opleve, hvad der sker med steder, når vi forlader dem. Fra forladte hospitaler og skoler til forladte industrier og arbejdspladser over private hjem.

For hvorfor forlader vi? Hvad sker der med de steder, vi forlader? Hvordan endte det her? Hvor er de efterladte? Og har dette liv ikke mere værdi for nogen?

Det siger vores gæster om FORLADT

Fantastisk udstilling. Jeg købte årskort og skal bare derud igen.
- Jessie Kiens

Spændende udstilling - kan klart anbefales.
- Charlotte Thygesen

Spændende udstilling - og mega flotte fotos. Det var næsten som at være der selv.
- Bjarne Sørensen

Virkelig god og tankevækkende udstilling.
- Mette Sieben

Holmegaard Glasværk FORLADT

Vi spoler tiden tilbage til tirsdag den 30. september 2008.

I dag er det sidste dag, at der bliver blæst glas på Holmegaard Glasværk. I morgen er det slut. Men det ved medarbejderne ikke.

De fanger glasmasse ud af de buldrende ovne, som de plejer. De blæser, slynger og former det hede glas til karafler, vandglas, lamper og Provenceskåle, som de har gjort det hundredevis af gange før.

I aften vil en kurer aflevere et brev på deres adresse. Her står, at de ikke skal møde på arbejde i morgen. Heller ikke dagen efter, eller den næste. Faktisk har de ikke længere et arbejde.

Holmegaard Glasværk er gået konkurs.

- Uddrag fra Historien om Holmegaard af Lene Steinbeck.

 

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff besøger Holmegaard Værk

Da Holmegaard Glasværk går konkurs i 2008, låses porten og dørene. Og bortset fra nogle indbrud og et par ureglementerede rave-parties, er værket helt forladt.

Det er i denne tid, at vi møder Jan og Morten.

I en af bygningerne har de fundet en åbning ind til værket, og foran dem åbner sig en portal til fordums storhed og velmagt.

På deres færd gennem glasværket møder de tusinder og atter tusinder af glas. Skåle, lamper, flasker. Glas, der aldrig er kommet ud i de danske hjem, men i stedet har stået fuldstændig uberørte i årevis, og står som vidnesbyrd på, hvor hurtigt steder kan blive forladt.

Et makkerskab drevet af passion

"Hvor kommer konceptet til 'forladte steder' fra?". Det er ét af de spørgsmål, Jan Elhøj og Morten Kirckhoff, oftest er blevet stillet.

Og svaret er enkelt: det er ikke et koncept. Det er en passion.

En passion, der opstod i teenageårene, hvor de på cykler kørte rundt i lokalområdet for at finde gamle fabrikker og forladte huse, som de kunne udforske.

Her kunne de snige sig ind i en verden, der havde stået stille og uberørt i årevis og føle sig som opdagelsesrejsende fra en anden verden, som ingen andre kendte til.

I dag er Jan og Morten voksne. Og selvom barndommens cykelture for længst er blevet byttet ud med fly og bil, er passionen den samme.

Bevæbnet med sovepose, liggeunderlag, telt, lommelygte, kamera og et ordentlig skud adrenalin i blodet har de to barndomsvenner og rejsekammerater i årenes løb rejst kloden tynd for at udforske og fotografere nogle af de steder, som verden for længst har glemt.

Men selvom turene har givet dem unikke oplevelser, som de fleste af os kun kan drømme om og et misundelsesværdigt bagkatalog af historier. Så passionen fra barndomsturen på cyklen i lokalområdet akkurat den samme.

Flere udstillinger

Gå på opdagelse i Holmegaard Værks mange spændende udstillinger.

Kalender

Se hvad du kan opleve på Holmegaard Værk.

Glasværkstedet

Kom helt tæt på livet som glasarbejder, når Holmegaard Værks dygtige glaspustere blæser nyt liv i de gamle glastraditioner.

Glaspusterne kan opleves alle dage fra 10.00 - 16.00.