Nordisk mytologi

I den nordiske mytologi er der mange forskellige guder. De kunne forskellige ting og havde forskellige styrker og svagheder. Vikingerne bad til forskellige guder for at løse forskellige problemer. Hvis man skulle ud på en lang sørejse, var det en god ide at bede til havguden Ægir. Hvis man var bange for tordenvejr, kunne man bede til tordenguden Thor. Vikingerne mente nemlig, at de på den måde kunne få guderne til at hjælpe.

Der er mange historier om guderne i den nordiske mytologi. Disse historier kalder vi i dag for myter. Vikingerne brugte myterne til at forklare verden omkring sig. Derfor er der myter, der forklarer, hvordan verden var blevet skabt, og hvordan den fungerede. Når en viking undrede sig over, hvorfor det tordnede, ville han få at vide, at det var tordenguden Thor, der svingede sin hammer. Og når vikingen undrede sig over, at han kunne se solen bevæge sig over himlen hver dag, så kunne han finde svar i myterne, der forklarede, at det var guden Sol, der hver dag red over himlen i sin vogn trukket af to heste. Vikingerne brugte den nordiske mytologi til at forklare både verden og det samfund, de levede i.

Nogle af de mest populære og vigtige guder fra de nordiske myter ærer vi stadig i dag hver eneste uge. Ugedagene er nemlig på dansk opkaldt efter nogle af de nordiske guder.

 

Kan du finde ud af hvilken gud, der har lagt navn til hvilken dag?

Hent quizzen her.

Du kan svare direkte i den downloadede fil. Husk at gemme den.

Hvis din lærer har kopieret svararket på papir, er det naturligvis det, du skal bruge.