Holmegaard Værk

Nordens nye museum for kunsthåndværk og design

Gør dig klar til at blive blæst omkuld af levende glaspustere, bliv bjergtaget af glaskunst i verdensklasse, gå på opdagelse i 42.000 stykker Holmegaard-glas og 6.000 stykker Kähler-keramik og oplev internationale særudstillinger i absolut topklasse.

I de smukke sydsjællandske omgivelser blot et glaskast fra Næstved slår det gamle Holmegaard Glasværk dørene op til en verden af design, håndværk og historie.

Læs mere om udstillingerne

Et levende værk for form og forvandling

I glasværkstedet kan du komme helt tæt på livet som glasarbejder, når museets dygtige glaspustere står klar til at blæse dig bagover med spektakulære glasproduktioner alle dage fra 10.00 - 16.30.

Her kan du opleve, hvordan det ser ud, når det brandvarme, flydende materiale formes og forvandles til glas for øjnene af dig - et syn i absolut særklasse.

Glasværkstedet samarbejder både med nationale og internationale kunstnere og designere sam laver egne produktioner til Holmegaard Værks designbutik 

Læs mere om glasværkstedet

Bliv designer for en dag

I Glasatelieret kan du være designer for en dag og udsmykke glas med smukke motiver.

Du kan prøve at arbejde med skabeloner, som tager udgangspunkt i prøvesamlingens mange motiver og Holmegaard Moses rige dyre- og planteliv, eller skabe helt unikke designs på egen hånd. Vores dygtige værter står klar til at hjælpe med at få materialerne til at makke ret og vise dig de sandblæsnings- og graveringsmaskiner, som også bruges ude i glasindustrien.

Åbent alle weekender samt alle hverdage i skoleferier og på helligdage året rundt fra 11.00 - 15.30.

Læs mere om Glasatelieret

Gå en tur i den naturskønne Holmegaard Mose

Hvis du begiver dig ud i Holmegaard Mose, venter der dig en helt unik naturoplevelse. Følg stierne rundt og tag et kig ned i de sorte huller, der ligger spredt over hele mosen. Disse dybe tørvegrave er sporene efter menneskets udnyttelse af naturen, og at gå mellem de dybe vandgrave midt i den lyse, storslåede natur, giver en dramatisk og uforglemmelig oplevelse i mosen.

I løbet af forår og sommer vil der blive arrangeret guidede ture i mosen – hold øje med vores kalender for at se, hvornår du kan komme med.

Læs mere om Holmegaard Mose

Oplev den historiske glasby

Som en blød rand rundt om Holmegaard Værk ligger den helt unikke Glasby. Her har arbejderne siden værkets allerførste produktioner boet for at være tæt på glasovnene. En glasmagers arbejdstid begynder nemlig, når glasset rammer den rette temperatur, og i begyndelsen lod den temperatur sig ikke sådan kontrollere. Derfor risikerede glasmagerne at blive kaldt på arbejde døgnet rundt.

Af praktiske grunde blev de første arbejderboliger straks opført lige ved siden af glasværket. Størstedelen af arbejdsstyrken var udenlandske glasmagere, som ikke rigtigt blandede sig med det omkringliggende samfund, og efterhånden voksede et lille, selvstændigt samfund i mosen op, med kro, købmand, skole og et rigt foreningsliv.

Læs mere om glasbyen

Årets museum i Europa

I maj 2022 modtog Holmegaard Værk prisen som årets museum i Europa ved museernes svar på Oscar-uddelingen 'European Museum of the Year Awards' foran 60 andre museer fra hele Europa.

Holmegaard Værk modtog prisen for sit arbejde med at bevare den lokale kulturarv samtidig med at skabe et omdrejningspunkt for kunst og kreativitet i tæt samspil med det omkringliggende samfund.

Læs mere om kåringen