Louise Hindsgavl: De udvalgte

Louise Hindsgavl: De Udvalgte

Hvordan ser det ud, når historie forvandles til kunst? Det kan du blive klogere på i særudstillingen 'De udvalgte', der præsenteres i samarbejde med den internationalt anerkendte kunstner og keramiker, Louise Hindsgavl, i perioden 04. februar - 22. oktober 2023.

Gør dig klar til at blive draget ind i et fantastisk, forunderligt og fabulerende univers fyldt med imponerende skulpturer, formskabte fortællinger og finurlige detaljer, der tilsammen giver et nyt blik på de sydsjællandske godsers kulturhistorie set gennem øjnene på en kunstner i international topklasse.

Om udstillingen

Danmarks godser gemmer på et væld af skatte, skæbner og passioner. Nogle har været ejet i en lige slægtslinje gennem århundreder. Andre har med tiden skiftet hænder. Godserne er en del af vores fælles kulturarv, og de har haft stor indflydelse på, hvordan land og by omkring dem har formet sig. Og så bugner de af historier. Kunstner Louise Hindsgavl har besøgt seks sydsjællandske godser for at møde ejerne og hente inspiration i deres fortællinger.

På hvert gods har Louise Hindsgavl udvalgt en genstand: en kandelaber, et skrivebord, et loft, et maleri, en hirschfænger og en Thorvaldsen-gipsmodel. Genstandene har inspireret Hindsgavl til at skabe seks nye, unikke og monomentale kunstværker, der skal give et nyt blik på godserne og den rige kulturhistorie, som disse er bærere af.

"Formålet med mit arbejde er at sætte samtaler i gang, og jeg vil gerne pege på nogle ting, som jeg mener, at vi skylder hinanden at tale om. Derfor er det også ofte de lidt uklædelige ting, som jeg gerne vil pege på", forklarer Louise Hindsgavl.

Blandt de emner der berøres i udstillingen er eksempelvis kvinders vilkår, jagtkultur og billedhuggeren, Bertel Thorvaldsens, komplicerede forhold til sit barn og barnebarn.

Forbindelsen til Kähler

At Holmegaard Værk inviterer netop Louise Hindsgavl indenfor i museets rammer er ikke en tilfældighed. Det bunder nemlig i hendes helt særlige forbindelse til Holmegaard Værks samling af Kähler-keramik. Blandt de godt 6.000 keramiske genstande, der udstilles på museet til daglig finder man nemlig værket 'Stories of Eve', som hindsgavl udviklede til Kähler tilbage i 2012.

"Ved at invitere Louise (Hindsgavl red.) indenfor i vores univers, trækker vi en klar linje mellem museets faste udstilling og særudstillingen", forklarer museumschef, Thorbjørn Kolbo.

Om Louise Hindsgavl

Louise Hindsgavl (f. 1973) er uddannet fra Designskolen i Kolding på linjen for keramik og glas (1994-1999).

Hun har gennem tiden modtaget en lang række priser og legater, blandt andet Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat, Prins Eugens medalje og et hæderslegat fra Anne Marie Telmanyi, født Carl-Nielsens Fond. 

Hindsgavl har udstillet på en perlerække af store museer i ind- og udland. Hun er desuden repræsenteret på prominente museer og institutioner, som blandt andet Ny Carlsberg Fondet og Statens Kunstfond. 

Siden starten af 00’erne har Louise Hindsgavl arbejdet med porcelænsmediet til sine kuriøse, antropomorfe skabninger, der udfordrer og rykker ved den gængse forståelse af porcelænsfiguren, og senest har hun inkluderet stentøj og et mere ekspressivt glasurarbejde i sine værker.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Statens Kunstfond, Statens Værksteder for Kunst.

Kähler-samlingen

Gå på opdagelse i nordens største samling af Kähler-keramik bestående af mere end 6.000 keramiske skatte og mød blandt andet Hindsgavls figur 'Stories of Eve'.

Designernes bord

Oplev 200 års Danmarkshistorie fortalt gennem glas.

Glasværkstedet

Kom helt tæt på livet som glasarbejder, når Holmegaard Værks dygtige glaspustere blæser nyt liv i de gamle glastraditioner.

Glaspusterne kan opleves alle dage fra 10.00 - 16.30.