At komme til Hedeby

 

Hedeby var vikingernes største by. Den lå geografisk sådan, at mange mennesker kom forbi den, når de skulle fra et sted til et andet.

Ovenover kan du se et gammelt kort. Kan du finde Hedeby på kortet?

Hedeby lå i nærheden af flere floder, der gjorde at man kunne sejle til Hedeby. Vikingerne foretrak at sejle, når de skulle langt. Det gjorde de fleste i Europa faktisk, fordi det at sejle tit var den hurtigste måde at komme frem på. Derfor var det vigtigt, at Hedeby lå ved vandet. De fleste rejsende kom nemlig i deres skibe.

 

Her er et mere moderne kort over området. Hvad hedder det farvand, som Hedeby ligger ved?

Hvis det er lidt svært at se, så tjek det ud på et andet kort på nettet eller i et atlas.

Se videoen og få en introduktion til Hedeby.

 

For nogle rejsende var Hedeby ikke målet for deres rejse. Det var bare et stop på vejen. De har været i Hedeby og er på vej videre.

Lyt til lydklippet om disse rejsende.

Se på kortet, mens du lytter, og se de rejsendes rute.

kort: Wikimedia Commons - Begw / MEs

 

Lyt godt efter, og svar bagefter på spørgsmålene.

Du kan hente spørgsmålene her: Spørgsmål til lydklippet.pdf

Du kan enten svare direkte i pdf'en, du har downloadet, eller printe den ud. Din lærer har de rigtige svar.

 

 

Syd for grænsen til vikingernes land lå det store rige Frankerriget. I Frankerriget skrev man årbøger eller rigsannaler. Det vil sige, at man havde nogle store bøger, hvori man hvert år skrev, hvad der var sket af vigtige ting dét år.

I år 808 nedskrev de i frankerriget historien om den danske kong Godfred. Han havde været i krig med Frankerriget, så frankerne holdt godt øje med, hvad kong Godfred foretog sig. Da Godfred var på vej hjem med sin hær efter krigen, besluttede han sig for at gøre noget usædvanligt.

Læs kilden og find ud af hvad, kong Godfred gjorde:

 

Havnen eller byen lå altså ved Slien. Derfor blev den nogen gange kaldt for Sliesthorp. Men danskerne kaldte den for Hedeby. Kong Godfred besluttede altså aktivt, at der skulle ligge en handelsby ved Hedeby.

 

Gruppedrøftelse:

  • Hvorfor tror du, at kong Godfred netop valgte at lægge byen der, hvor Hedeby ligger? Hvad var fordelene ved den placering?
  • Kig på et kort over Danmark. Hvor ville du placere en vigtig handelsby i vikingetiden? Hvorfor netop dér?