Picasso - En hyldest til keramikken

06.05.22 - 23.10.22

At Pablo Picasso (1881-1973) er mest kendt for sine banebrydende malerier med motiver af bl.a. kvinder, krig og kærlighed, hersker der ingen tvivl om. Dem kommer man dog til at spejde langt efter i den kommende særudstilling på Holmegaard Værk 'Picasso - en hyldest til keramikken', der åbner 06. maj 2022. Her sætter museet nemlig spot på Picasso som keramiker og kunsthåndværker.

Udstillingen rummer samlet set 42 keramiske værker fra den amerikanske Rosenbaum Collection, som aldrig før har været udstillet i sin helhed i Danmark. Og her vil man som gæst komme helt ind i hovedet på Picasso, når mesterværkerne iscenesættes og udstilles på spektakulær vis i et virvar af spejstof, kurveblæste glasmontre og ugletræer, der sætter alle sanser i- og ud af spil og på én og samme tid gør dig både imponeret, forundret, bjergtaget og til tider nærmest søsyg.

"Med udstillingen vil vi forsøge at kravle helt ind i hovedet på Picasso og understøtte hans vilde og eksperimenterende væsen i vores scenografi", fortæller museumschef, Thorbjørn Kolbo, og fortsætter:

"Det gør vi blandt andet ved at iscenesætte udstillingen som ét stort kubistisk univers, hvor man som gæst på egen krop og sjæl selv vil sanse, hvordan det er at være en aktiv del af kubismen. Uanset hvor man kigger eller bevæger sig hen, vil perspektivet konstant forskydes og ændres ud i det uendelige - præcis som i kubismen".

Glasmontrene der benyttes i udstillingen er blæst af Holmegaard Værks egne glaspustere, og er ikke blot de almindelige firkantede montre, som man måske normalt kender det fra denne slags klassiske udstillinger. I stedet er de blæst i et kontrolleret kaos af kurver og bølger, der tilsammen er med til at forandre perspektivet af det enkelte keramiske værk på en måde, der understøtter og fremhæver værkets udtryk, form og kontur, og derigennem hjælper til at fremhæve detaljer, man ellers ville have overset eller negligeret.

Fra Kähler til Picasso

At det var netop Picasso, der skulle have lov til at slå tonen an for årets store internationale særudstilling på Holmegaard Værk, var der slet ingen tvivl om. Den danske og tidsmæssigt samtidige parallel til Picassos sydfranske helle, hvor værkerne fra udstillingen i sin tid blev kreeret, er nemlig Kähler-værkstederne i Næstved, der ligger blot et glaskast fra Holmegaard Værk. Og netop Nordens største Kähler bor i dag på Holmegaard Værk, hvor gæsterne kan opleve mere end 6.000 stykker Kählerkeramik.

"Med nordens største samling af Kähler-keramik var det helt naturligt for os at invitere keramikeren Picasso indenfor som en længe ventet gæst," forklarer Thorbjørn Kolbo.

Udstillingen er støttet af Beckett fonden, Augustinus Fonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.

From the Rosenbaum Collection. Exhibition organized by Landau Traveling Exhibitions, Los Angeles, CA.

 

Kom på omvisning i ‘Picasso - En hyldest til keramikken’

Kom med på en omvisning i ‘Picasso - En hyldest til keramikken’, hvor vi går tættere på udstillingen og på vores enestående iscenesættelse af værkerne. På denne dedikerede omvisning dykker vi, sammen med Picasso-omviser, Stine Lundberg, ned i Picassos kubistiske univers, helt ind i hovedet på ham, og ser på udvalgte værker. 

Omvisningerne finder sted (som udgangspunkt - se dog kalenderen via linket):
- hver tirsdag, kl. 11, 13 og 15,
- hver torsdag, kl. 11, 13, og 15,
- hver sidste lørdag i måneden, kl. 11, 13 og 15

Bemærk, for at give alle deltagende en god oplevelse er der et begrænset antal billetter pr. omvisning. Billetter afhentes i museumsreceptionen på dagen efter først til mølle-princip.

Kähler-samlingen

Gå på opdagelse i nordens største samling af Kähler-keramik bestående af mere end 6.000 keramiske skatte.

Designernes bord

Glasværkstedet

Kom helt tæt på livet som glasarbejder, når Holmegaard Værks dygtige glaspustere blæser nyt liv i de gamle glastraditioner.

Glaspusterne kan opleves alle dage fra 10.00 - 16.30.