Maria Dubin: Textile Circularity, Art & Technology

10.07.21 - 15.08.21

Sidste år var Hytte 68 på Holmegaard Værk fyldt med Maria Dubins store, blomstrende lærreder i udstillingen Take a Walk in the Park. Nu vender kunstneren vender tilbage med projektet Textile Circularity, Art & Technology.

Et år er gået, og vi er blevet en udviklingshistorie rigere. De værker, som Maria Dubin nu viser på Holmegaard Værk hen over sommeren, er udtryk for et rum, hvor kunst og videnskab går i dialog. Sammen med Lene Lange, professor i bioteknologi ved DTU (f), dr.scient. har Maria Dubin udviklet en række helt nye værker, der tager udgangspunkt i genbrug af affaldstekstiler.

Dyrkning af kraftigt stigende mængder bomuld tager land fra produktionen af mad til en voksende befolkning og indebærer stort forbrug af vand og pesticider. Samtidig foregår produktionen af tøj ofte under bekymrende sociale forhold. I Danmark ender 89.000 ton tekstil årligt som affald. Kun 300 ton genanvendes i Danmark.

80% af tekstilaffaldet bliver brændt, og EU har derfor forbudt afbrænding af tekstiler fra 1. januar 2025. Det haster med at udvikle løsninger: Hvad vi gør med disse bjerge af tekstiler, der ikke længere må brændes?

Maria Dubin og Lene Lange vil vise, at brugte tekstiler kan blive endnu smukkere, end de nye var! Det vil de gøre ved et inspirerende samarbejde mellem kunst og teknologi. Genbrug behøver ikke være gråt i gråt og afsavn. Cirkulær brug kan tilvælges på grund af dets skønhed - forenet med bevidst valg af den bæredygtige løsning.

Take a Walk in the Park - Metamorphosis
Som et sindbillede på det fælles projekt og den metamorfose, som det har gennemgået siden 2020, vises kedeldragter syet af sammensatte stykker af genbrugsstof med Dubins værker som farverige tekstiltryk og tekstiler med Dubins værker gengivet i deres helhed på udsorteret linned tænkt som vægophæng, duge eller gardiner. Til den ene kedeldragt har man genbrugt en lynlås fra Dubins gamle kedeldragt, til den anden gamle knapper. Med nye veje i forhold til genbrug vises dette klassiske arbejdstøj; nu blot i ny forklædning.

Store kunsttryk vises i sammenhæng med lærred og kedeldragter: på cirkulært genbrugt stof er der udført kunsttryk fra serien Take a Walk in the Park, der blev vist på Holmegaard Værk sidste år.

Praktisk info:
Textile Circularity, Art & Technology kan ses på Holmegaard Værk I perioden 10. juli - 15. august 2021. Adgang til udstillingen er inkluderet i entrébilletten.

Projektet har fået støtte af Innovationsfonden (Innobooster). Hovedkræfterne er kunstner Maria Dubin, kurator Catherine Lefebvre og Proff. Lene Lange. Elis/Berendsen Textil Service har doneret udsorteret linned, hvorpå Dubins værker er blevet trykt. Kunstner og skrædder Robert Alex Petersen, der er opvokset i Fensmark, har syet de nye kedeldragter.