Holmegaard Værk nomineret til stor museumspris

Danmarks nye museum for glas, keramik og design er netop blevet shortlistet til den britiske Museums+Heritage Awards og træder dermed ind i museumsverdenens internationale superliga.

Der var stor jubel og glæde hos Museum Sydøstdanmark, da museet i sidste uge modtog meddelelsen om, at det senest tilkomne museum, Holmegaard Værk, er nomineret til årets Museums+Heritage Awards i kategorien ’International Exhibition of the Year’. Her dyster museet mod internationale sværvægtere som The Metropolitan Museum of Art i New York og MAS Antwerpen.

”I museumsverdenen bliver det ikke meget større. Det svarer til, når en dansk film bliver nomineret til en britisk BAFTA-pris. Alene nomineringen er en kæmpe ære i sig selv, fordi vi er oppe mod de bedste i verden,” siger Thorbjørn Kolbo, der er museumschef hos Museum Sydøstdanmark.

Et unikt formsprog
Det er anden gang på blot få år, at Museum Sydøstdanmark bliver shortlistet til den prestigefulde pris. Sidste gang var i 2018, hvor museet udmærkede sig for deres udgravning og udstilling ’Vikingeborgen’. For museumschef Thorbjørn Kolbo skyldes den store internationale succes bl.a., at museet som et af de få herhjemme har sin egen tegnestue:

”Vi har brugt mange år på at udvikle vores eget formsprog og et unikt DNA for vores udstillinger. Det betyder, at vores medarbejdere tager stort ejerskab over produktionerne, fordi vi selv står bag det hele fra start til slut. Det høster museet frugterne af nu.”

Da museet skabte udstillingen på Holmegaard Værk tog det et bevidst valg om gå væk fra mange af de digitale løsninger, som i høj grad præger museumsscenen i disse år, og introducerede en gentænkt analog tilgang til museumsoplevelsen.

”Det er en opsætning, der er i høj grad er renset for skærme, iscenesættelse og scenografi. I stedet for at være passive beskuere skal gæsterne i stedet se og lytte, åbne deres sanser, mærke kreativiteten og føle kunsthåndværket på deres egen krop. De kan endda selv få fingrene helt ned i materialerne i vores værksteder. Dét er omdrejningspunktet for Holmegaard Værk,” siger Thorbjørn Kolbo.

Om Museum+Heritage Awards
Museum+Heritage Awards er en britisk indstiftet pris, der hylder nyskabende udstillinger og oplevelser på tværs af en række kategorier. Den eneste kategori, der er åben for udenlandske museer er den internationale pris. Den 1. juli kåres den endelige vinder ved en virtuel prisoverrækkelse.