SOLO - ny Jim Lyngvild-udstilling åbner på Holmegaard Værk i maj

Når Holmegaard Værk efter planen åbner årets store særudstilling 13. maj, er det med Danmarks pt. mest kontroversielle designer og kreative personlighed i centrum. Udstillingen ’Jim Lyngvild – SOLO’ bliver den største og første af sin art, som samler hele paletten af Jim Lyngvilds sprudlende og farverige kunsthåndværk.

En over tre meter høj buste af Dronning Margrethe, store unikasmykker, overdådige kjoler, skulpturer og en helt ny serie af drikkeglas udviklet i samarbejde med glaspusterne på Holmegaard Værk. Det er, hvad gæsterne bl.a. kan se frem til. Den kommende udstilling samler både nye og gamle værker, herunder en serie af religiøse billeder fremstillet specielt til Holmegaard Værk – fra ånder og overtro til folketro, asatro og kristendom.

Og det er i den grad et besøg værd, lyder det fra Jim Lyngvild selv.

- ”Det her er den første udstilling, der beskæftiger sig med alt, hvad der er inde i mit hoved. Hvis man har set noget af det, jeg har lavet før, så har man overhovedet ikke set det her. Det er helt nyt. Jeg viser hele pærevællingen på én gang,” siger han.

Står selv for alt
Jim Lyngvild er både hånden, hovedet og hjertet i alle de udstillede værker. Alt fra kjoler og smykker til de store fotografier, som er kernen i udstillingen, er designet og skabt af Lyngvild selv, mens glas og skulpturer er blevet til med hjælp fra museets kunsthåndværkere.

- ”Udstillingen er et nyt kapitel i Holmegaards traditionsrige historie, som er fyldt med kunsthåndværk. Det gamle glasværk har i 200 år været et centrum for kreativitet, og Holmegaard Mose har helt tilbage til stenalderen været et arnested for håndværk og skabertrang. Derfor synes vi, det var oplagt at give Jim Lyngvild en platform her på Holmegaard Værk – som det moderne renæssancemenneske, han er,” siger museumschef Thorbjørn Kolbo.

Omdiskuteret designer
Det er alment kendt, at Jim Lyngvild deler vandene inden for kunst- og kulturbranchen. Han har tidligere bidraget til udstillinger på Nationalmuseet, Kronborg Slot og Koldinghus, og hans værker er bl.a. blevet kritiseret for at være for eksplicitte og poppede. Men den diskussion er museumsdirektør Keld Møller Hansen ikke bange for at gå ind i med åbne pande:

- ”Kreative folk har altid tolket på samtiden og indsat historiske fortællinger i nye kontekster, og det er lige netop det, Jim Lyngvild gør. Han iscenesætter fortiden og genfortolker den med nutidens øjne. Det er der ikke noget forkert i – og det har museer altid lagt rum til. Med ’SOLO’ viser vi hele paletten af Jim Lyngvilds værk og åbner for en ny forståelse af Jim ham som kreativ sjæl og kunsthåndværker,” siger Keld Møller Hansen.

Jim Lyngvild – SOLO åbner 13. maj og kan ses resten af året.