Udendørsoplevelserne

Historierne om Vordingborg slotsruin begynder allerede, når du får det første glimt af Gåsetårnet. Det ikoniske tårn med den gyldne gås øverst kan ses på lang afstand. Det er 650 år gammelt og det eneste, der er tilbage over jorden af den oprindelige middelalderborg.

Gåsetårnet
Gåsetårnet har fået sit navn efter den gyldne gås, som Valdemar Atterdag satte på toppen af tårnet som en hån mod de tyske hansestæder. De sendte i 1367 Atterdag en krigserklæring, som dog ikke skræmte den danske konge. Den oprindelige gås er gået tabt i historien. Den nuværende blev sat op 1871.

Du kan læse mere om Gåsetårnet her.

I dag er Gåsetårnet restaureret og en del af Danmarks Borgcenter. Når du køber billet, får du samtidig adgang til tårnet. Går du helt op i toppen, kan du se udstillingen 'Under belejring'. Her kan du få en oplevelse for alle sanser, når du bliver vidne til et voldsomt angreb på borgen.

Sankt Andreas-kirken
For foden af Gåsetårnet kan du gå en tur oven på Sankt Andreas-kirken. Kirken var en del af borgen, og jorden bugner af grave fra middelalderen. Folk fra området blev begravet både inde i kirken og på kirkegården. Hvor man blev begravet, havde i høj grad noget at gøre med status. Jo vigtigere eller rigere den afdøde var, jo tættere en plads på kirkens helligste fik man.

Resterne af kirken ligger under jorden, men vi har genskabt kirkens struktur, så du kan gå en tur rundt i Sankt Andreas over jorden.

Ringmuren
I borgens modsatte ende kan du komme helt tæt på den gamle ringmur, der som noget af det første blev gravet fri, da arkæologerne første gang i 1880'erne lavede udgravninger på Vordingborg. Murene er gennem årene blevet restaureret til at kunne modstå vind og vejr. Her kan du stå nær ruinerne af borgen og nyde udsigten over vandet og halvøen Oringe.

Husk, at du med vores audioguide kan få historierne leveret direkte ind i ørerne, mens du går rundt på borgterrænet.